Anggur (ombèn-ombèn): Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  5 sasi kepungkur
c
→‎top: clean up, replaced: ya iku → yaiku (9) using AWB
c (→‎top: clean up, replaced: ya iku → yaiku (9) using AWB)
 
'''Anggur''' (utawa populèr ingaran ing [[basa Inggris]]: '''''wine''''') iku ombènan ngandhut alkohol kang digawé saka sari [[anggur]] jinis ''Vitis vinifera. L''umrahé mung tuwuh ing area 30 hingga 50 drajat lintang lor lan kidul. Ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé saka sari buah liya kang kadar alkoholé antara 8% nganti 15% lumrahé diarani anggur woh-wohan (''fruit wine'').
 
Anggur digawé liwat prosès [[fermentasi gula]] kang ana ing jero woh anggur. Ana sawatara jinis ombènan ya ikuyaiku, ''Red Wine'', ''White Wine'', ''Rose Wine'', ''Sparkling Wine'', ''Sweet Wine'', lan ''Fortified Wine'':
* '''''Red Wine''''' iku angur kang digawé saka woh anggur abang (''red grapes''). Sawetara jinis anggur abang kang misuwur ing kalangan peminum wine ing Indonésia ya ikuyaiku : merlot, cabernet sauvignon, syrah/shiraz, lan pinot noir.
* '''''White Wine''''' ya ikuyaiku anggur kang digawé saka woh anggur putih (''white grape''). Sawetara jinis anggur mau kang misuwur ya ikuyaiku : chardonnay, sauvignon blanc, semillon, riesling, dan chenin blanc.
* '''''Rose Wine''''' ya ikuyaiku anggur kang wernané jambon kang digawé saka woh anggur abang nanging kanthi prosès ekstraksi warna kang luwih rikat dibandingké karo prosès ekstraksi ''Red Wine''. Ing laladan Champagne, tembung ''Rose Wine'' ngrujuk marang campuran antara ''White Wine'' lan ''Red Wine''.
* '''''Sparkling Wine''''' ya ikuyaiku anggur kang ngandhut akèh gelembung karbon dioksida. ''Sparkling Wine'' kang paling misuwur ya ikuyaiku ''Champagne'' saka Prancis, mung ''Sparkling Wine'' kang digawé saka anggur kang asalé saka désa Champagne ing kana kang olèh diwènèhi label Champagne.
* '''''Sweet Wine''''' ya ikuyaiku anggur kang isih akèh ngandhut gula sisa kasil fermentasi (''residual sugar'') sahéngga rasané dadi legi.
* '''''Fortified Wine''''' ya ikuyaiku anggur kang ngandhut alkohol luwih dhuwur, watara 15% nganti 20.5%). Kadar alkohol kang dhuwur iki amarga anané tambahan ''spirit'' ing prosès panggaéné.
 
<!--Manusia telah membuat minuman anggur sejak sekitar lima ribu tahun yang lalu.
9.492

besutan