Pit: Béda antara owahan

526 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎Deleng uga ꧋ꦲꦸꦒꦢꦼꦭꦼꦁꦔꦼꦤ꧀꧈: éjaan, replaced: Uga deleng → Deleng uga using AWB)
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan sumber
[[Gambar:L-Hochrad.png|thumb|250px|Pit-pit awal ꧋ꦥꦶꦠ꧀ꧏꦲꦮꦭ꧀]]
[[Gambar:Hardtail-mountain-bike.jpg|thumb|250px|Pit gunung modhèren; bané kang kandhel nggawé pit iki gampang kanggo digunakaké ing ngendi waé. ꧋ꦥꦶꦠ꧀ꦒꦸꦤꦸꦁꦩꦺꦴꦝꦺꦫꦼꦤ꧀꧈ ꦧꦤꦺꦏꦁꦏꦤ꧀ꦝꦼꦭ꧀ꦔ꧀ꦒꦮꦺꦥꦶꦠ꧀ꦲꦶꦏꦶꦒꦩ꧀ꦥꦁꦏꦁꦒꦺꦴꦢꦶꦒꦸꦤꦏꦏꦺꦲꦶꦁꦔꦼꦤ꧀ꦢꦶꦮꦲꦺ꧉]]
 
'''Pit ꧌ꦥꦶꦠ꧀꧍''', '''sepédhah ꧌ꦱꦼꦥꦺꦝꦃ꧍''', utawa '''padayantra ꧌ꦥꦢꦪꦤ꧀ꦠꦿ꧍''' iku siji piranti [[transportasi]] manungsa kang diobahaké mawa dayaning manungsa dhéwé. Pit modhèren wujudé wujud [[rodha]] loro kang digabungaké mawa siji ragangan lan bisa ditumpaki manungsa. Banjur ing sadhuwuring ragangan iki ana palungguhané kang diarani [[sadhel]]. Lan kanggo ngobahaké pit, ing ngisor ana onthèlané kang diarani pédhal. Pédhal iki lumrahé disambungaké mawa ranté ing roda mburi. Banjur kanggo ngarahaké pit, ana setiré kang lumrahé diarani setang.
 
Pit bisa minangka piranti transportasi. Nganggo pit luwih nguntungake, sebab ora mbutuhake bahan bakar lan bisa ngurangi polusi.
[[Gambar:Sepedah Nabi Adam.JPG|thumb|250px|Pit tuwa kang ing tlatah Jeddah ꧋ꦭꦶꦠ꧀ꦠꦸꦮꦏꦁꦲꦶꦁꦠ꧀ꦭꦠꦃꦗꦼꦢ꧀ꦢꦃ]]
 
== Étimologi ꧋ꦌꦠꦶꦩꦺꦴꦭꦺꦴꦒꦶ꧉==
Tembung "pit" dijupuk saka [[basa Walanda]] ''fiets'' kamangka tembung "sepédhah" dijupuk saka basa Indonésia kang njupuk saka [[basa Prancis]] ''vélocipède''.
 
Déné ing basa jawa, ''pit ꧌ꦥꦶꦠ꧀꧍'' uga diarani ''padayantra ꧌ꦥꦢꦪꦤ꧀ꦠꦿ꧍'', saka tembung ''pada ꧌ꦥꦢ꧍'' (= [[sikil]] ꧌ꦱꦶꦏꦶꦭ꧀꧍) lan ''yantra ꧌ꦪꦤ꧀ꦠꦿ꧍'' (=[[rodha]] ꧌ꦫꦺꦴꦝ꧍)<ref>{{Cite web|url=http://www.hana.web.id/2016/04/padayantra.html|title=Padayantra|last=|first=|date=|website=|archive-url=|archive-date=|dead-url=|access-date=}}</ref>.
 
==Jinising pit ꧋ꦗꦶꦤꦶꦱꦶꦁꦥꦶꦠ꧀꧈==
Jinising pit iku warna-warna, wiwit saka [[pit onthèl]] yaiku pit kang biyasa dianggo sadina-dina, pit jèngki kang wujudé cilik lan boboté ènthèng, pit kanggo bocah cilik lan sapanunggalané. Nanging ana sawatara jinis kang biyasa dianggo [[nyepédhah]] utawa balapan wujud pit-pit kang wujudé wis modhèren. Jinis pit mau antarané:
 
Arupa Pit kang didésain gabungan saka pit balap kelas kompetisi lan kabutuhan sadina-dina. Akèh vendor pit ngowahi wiwit saka handle bar (stang), nganti komposisi ban lan rasio gir.
 
==Pérangan pit ꧋ꦥꦺꦫꦁꦔꦤ꧀ꦥꦶꦠ꧀꧈==
[[File:Bicycle diagram-en.svg|thumb|400px|Diagram péranganing siji pit]]
[[File:Shimano xt rear derailleur.jpg|thumb|400px|Pérangan gir mburi]]
* ''vaseline'' / [[gemuk]]
 
== Rujukan ꧋ꦫꦸꦗꦸꦏ꧀ꦲꦤ꧀꧈==
 
== Deleng uga ꧋ꦲꦸꦒꦢꦼꦭꦼꦁꦔꦼꦤ꧀꧈==
* [[Pit statis]]
 
9.492

besutan