Racun: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  8 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB
(Replacing Skull_and_crossbones.svg with File:Skull_and_Crossbones.svg (by CommonsDelinker because: File renamed: Criterion 3 (obvious error)).)
c (éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB)
 
[[Gambar:Skull and Crossbones.svg|thumb|Simbol bahan beracun]]
'''Racun''' bisa awujud zat padat, cair, utawa gas, kang bisa ngganggu uripé [[sél]] kang ana ing sawijining [[organisme]].<ref name="internet1">[http://www.artikata.com/arti-346651-racun.html Indonesian to Indonesian ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref> Zat racun bisa mlebu ana ing njero awak. Yoiku liwat [[oral]] (mulut) lan uga [[topikal]] (lumah tubuh).<ref name="internet1"/> Gandhengane karo ngèlmu [[biologi]], '''racun''' ya ikuyaiku zat kang bisa nyebabake [[luka]], [[lara]], lan mati [[organisme]], racaké ana [[reaksi kimia]] utawa aktivitas liyané ing skala [[molekul]].<ref name="internet1"/> Bapak [[Toksikologi]], [[Paracelsus]], nyebutna yèn kabèh iku racun lan ora ana kang ora nganggo racun.<ref name="internet1"/> [[Dosis]] kang ndadèkaké prakara mau ora dadi racun (''Dosis solum facit venum'').<ref name="internet1"/>
 
== Terminologi ==
 
== Klasifikasi ==
Ana ing buku forensik medis kang ditulis déning [[JL Casper]], racun dibédakaké dadi 5 golongan, ya ikuyaiku:
# Racun iritan, ya ikuyaiku racun kang bisa nyebabake iritasi lan radang, tuladhané [[asem mineral]], [[fungi beracun]], lan [[preparasi arsenik]].<ref name="internet2">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Keséhatan/berbagai-racun-mematikan-di-sekeliling-kita_2 Berbagai Racun Mematikan di Sekeliling Kita ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref>
# Racun kang nyebabke [[hiperemia]], racun narkotik, kang akibate bisa fatal ing [[polo]], [[paru-paru]], lan [[jantung]].<ref name="internet2"/> Tuladha [[opium]], [[tembakau]], [[konium]], [[dogitalis]], lsp.<ref name="internet2"/>
# Racun kang nglumpuhake [[saraf]], ngracuni [[darah]], organ pusat saraf bisa lumpuh lan lan nyebabke wong bisa mati.<ref name="internet2"/> Tuladha [[asem hidrosianat]], [[sianida seng]], lan [[kloroform]].<ref name="internet2"/>
 
== Penawar racun ==
Penawar racun iku obat kang bisa nglawan èfèk saka racun.<ref name="test">[http://www.merriam-webster.com/medical/antidote Merriam-Webster Online Dictionary].</ref> Sawetara penawar racun kang kerrep dianggo ya ikuyaiku:
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="0" align="center"
9.492

besutan