Ènzim: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (2) using AWB
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
c (éjaan, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (2) using AWB)
 
[[Gambar:Purine Nucleoside Phosphorylase.jpg|thumb|Modhèl komputer enzim nukleosida purin fosforilase]]
'''Ènzim''' iku siji utawa sapérangan gugus [[polipeptida]] ([[protéin]]) kang duwé fungsi minangka [[katalis]] (senyawa kang nyepetaké prosès réaksi tanpa entèk ngréaksi) ing sawijining [[réaksi kimia]]. Carané kerja enzim ya ikuyaiku nèmpèl ing sanjaban [[molekul]] dat-dat kang lagi réaksi lan kanthi mangkono nambah cepeting prosès réaksi. Panyepetan dumadi amargi enzim ngedhunaké [[ènergi pangaktifan]] kang banjur nggampangaké dumadiné réaksi. Sabagéyan gedhé enzim kerja kanthi cara khas, kang ateges saben jinis enzim mung bisa kerja ing samacem [[senyawa kimia|senyawa]] utawa [[réaksi kimia]]. Iki amarga bédaning [[struktur kimia]] saben enzim kang sifaté tetep. Minangka conto, enzim [[α-amilase]] mung bisa dipigunaaké ing prosès pangrombakan [[pathi]] dadi [[glukosa]].
 
Perkara kang gegandhèngan karo enzim disinaoni ing '''enzimologi'''. Ing donya pendhidhikan dhuwur, [[enzimologi]] ora disinaoni dhéwé minangka sajurusan dhéwé nanging sagunggungan program studi maringaké mata kuliah iki. [[Enzimologi]] mligi disinaoni ing [[kadhokteran]], [[èlmu pangan]], tèknologi pangolahan pangan, lan cawang-cawang èlmu [[tetanèn]].
 
Kerja enzim diprabawai déning sapérangan faktor, mligi ya ikuyaiku [[substrat]], [[suhu]], [[kaasaman]], [[kofaktor]] lan [[inhibitor]]. Saben enzim merlokaké suhu lan [[pH]] (tingkat kaasaman) optimum kang béda-béda amarga enzim iku [[protèin]], kang bisa ngalami owah-owahan wangun yèn suhu lan kaasamané owah. Ing sanjabaning suhu utawa pH kang selaras, enzim ora bisa kerja kanthi [[optimal]] utawa strukturé bakal ngalami karusakan. Iki bakal njalari enzim kèlangan fungsiné babar pisan. Kerja enzim uga diprabawai déning kofaktor lan inhibitor.
 
Saiki, enzim iku senyawa kang umum dipigunaaké ing prosès [[prodhuksi]]. Enzim kang dipigunaaké lumrahé asalé saka enzim kang diisolasi saka [[bakteri]]. Panggunaan enzim ing prosès prodhuksi bisa ngundhakaké èfisiènsi kang bakal ngundhakaké cacahing prodhuksi.
 
== UgaDeleng delengenuga ==
 
{{kimia panganan}}
9.492

besutan