Arimbi: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (2) using AWB
c (éjaan, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (2) using AWB)
 
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten wajangpop voorstellende Arimbi TMnr 4283-1.jpg|thumb|Dèwi Arimbi ing kesenian [[wayang golèk]]]]
'''Arimbi''' utawa '''Hidimbi''' iku putriné raja raseksa Prabu Kala Trembaka (Arimbaka) ing Pringgondani. Dewi Arimbi duwé pitu sadulur, ya ikuyaiku: Arimba|Arimbi, Arya Prabakesa|[[Arya Prabakesa]], Brajadenta|[[Brajadenta]], Brajamusti|[[Brajamusti]], Brajalamatan|[[Brajalamatan]], Brajawikalpa|[[Brajawikalpa]] lan Kalabendana[[Kalabendana]].
 
Raja Arimbaka iki mati déning [[Pandhu]]. Anak mbarepé, [[Arimba]] arep males marang [[Pandhawa]] nalika babat alas Wanamarta/Mretani. Niaté Arimba iki ora disarujuki déning Arimbi. Arimbi kepranan marang satriya Pandhawa, [[Bima]]. Kanthi dibiyantu déning Arimbi, Bima bisa mungkasi Arimba kanthi gampang. Arimbi banjur dadi garwané Bima lan peputra [[Gathotkaca]]. Ing vèrsi [[India]], Arimbi sinebut Hidimbi.
Dewi Arimbi dadi ratu nagara Pringgandani, nggantèkaké kalungguhan kangmasé Prabu Arimba sing tiwas sajeroning paprangan nglawan Bima. Nanging amarga luwih kerep manggon ing Kesatrian Jodipati mèlu garwané, kakuwasan nagara Pringgandani diwakilaké marang adiné ya ikuyaiku Brajadenta nganti Gathotkaca diwasa lan diangkat dadi raja nagara Pringgandani kanthi gelar Prabu Kacanagara.
 
Dewi Arimbi duwé kasektèn bisa malih rupa saka wujudé raseksi dadi putri jatmika.
Arimbi duwé sipat lan watek: jujur, setya, bekti lan tresna marang putrané. Arimbi palastra ing [[Perang Bratayuda|Perang Baratayuda]] melu obong nututi putrané [[Gathotkaca]] sing palastra amarga kena panah Kunta duwèké Adipati [[Karna]], Adipati Ngawangga.<ref>{{Cite book|url=https://www.sastra.org/bahasa-dan-budaya/wayang/2315-bratayuda-kartapradja-1937-106-hlm-52-96|title=BRATAJOEDA - 1937|last=Kartapradja|language=jv}}</ref>
 
== UgaDeleng delengenuga ==
* [[Wayang]]
* [[Mahabharata]]
9.492

besutan