Tembung kriya: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  7 sasi kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (3) using AWB
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (6))
c (→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (3) using AWB)
 
'''Tembung kriya''' (sajeroning [[Basa Indonésia]]: ''tembung makarya'' utawa ''verba''), iku kabèh tembung kang nyatakaké solah bawa, tingkah laku utawa tumandang gawé, ngayahi pagawéan<ref>'''''Paramasastra Basa Jawa''''', DR. Aryo Bimo Setiyanto, S.H.</ref>. Sajeroning tata ukara, tembung kriya ikukriyaiku kang dadi wasesa (''predikat''). Umpamané linggih, mangan lan sapanunggalané. Tembung kriya kang isih kudu diwènèhi katrangan supaya dadi cetha diarani 'tembung kriya mawa lèsan' ([[Basa Indonésia]]: ''tembung makarya berobjek''), tuladhané antarané tembung nabrak, menthung, nyiram, nagih, nuthuk lan sapanunggalané. Déné tembung kriya kang wis cetha tanpa diwènèhi katrangan ingaran tembung kriya tanpa lèsan. Tuladhané: adus, mangan, udud, nulis, nggambar lan sapanunggalané.
 
Tembung kriya bisa dibédakaké:
# Kriya lingga, ya ikuyaiku tembung kriya kang nalika dadi wasesa ora kudu diowahi utawa ditambah dhisik. Conto: linggih, adus.
# Kriya owah, ya ikuyaiku tembung kriya kang diowahi nalika dadi wasesa. Tembung kriya owah iki antarané awujud:
* [[Tembung tanduk]]
* [[Tembung tanggap]]
9.492

besutan