Ékologi: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  8 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB
(ganti isi, replaced: perkara → prakara (2))
c (éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB)
Ékologi, [[biologi]] lan èlmu kauripan liyané silih nglengkapi karo [[zoologi]] lan [[géografi]] kang nggambaraké babagan yèn ékologi nyoba ngira-ira, lan ékonomi ènèrgi kang nggambaraké akèh-akèhé [[rantai panganan]] [[manungsa]] lan tingkat tropik.
 
Ékowewengkon [[bumi]] lan risèt owah-owahan iklim ya ikuyaiku rong wewengkon fokus ekolog (wong kang nyinaoni ékologi) saiki.
 
== Ékologi ing pulitik ==
* Mike Nickerson nelakaké yèn "ékonomi teli pralimané ékologi" wiwit ékosistem nyiptaaké sumber lan mbuwang [[sampah]], ing ngendi ékonomi nganggep dilakoni "supaya bébas".
 
Ékonomi ékologi lan téyori perkembangan manungsa nyoba misahaké pranyatan ékonomi karo liyané, nanging angèl. Akèh wong menggalih ékonomi lagi waé dadi pérangan ékologi, lan ékonomi ngirwakakaké salah. "Modhal alam" ya ikuyaiku 1 conto 1 téyori kang nggabungaké 2 prakara iku.
 
== Ékologi ing kacatingal antropologi ==
Sok-sok ékologi dibandhingaké karo [[antropologi]], sebab kaloroné migunakaké akèh métodhe kanggo nyinaoni sawijining prakara kang awake dhéwé ora bisa ninggal tanpa iku mau. Antropologi ya ikuyaiku ngenani priyé awak lan pikiranné awake dhéwé diprabawai lingkungan, ékologi ya ikuyaiku ngenani priyé lingkungané awake dhéwé diprabawai awak lan pikiranné awaké dhéwé.
 
Sapérangan wong menggalih wong-wong mau mung sawijining èlmuwan, nanging paradigma mékanistik puguh nyèlèhaké subyèk manungsa ing kontrol obyèk ékologi — masalah subyèk-obyèk. Nanging ing [[psikologi]] [[évolusi]]onèr utawa psikoneuroimunologi upamané cetha yèn kamampuan manungsa lan tantangan ékonomi ngrembaka bebarengan. Kanthi becik dikukuhaké Antoine de Saint-Exupery: "Bumi ngajaraké awake dhéwé luwih akèh ngenani dhiri awaké dhéwé tinimbang kabè buku. Amarga iku nulak awake dhéwé. Manungsa nemu dhiriné dhéwé nalika mbandhingaké diriné marang rerendhet."
9.492

besutan