Wong tuwa: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  11 sasi kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (8) using AWB
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (11))
c (→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (8) using AWB)
 
'''Wong tuwa''' ([[Basa Jawa Krama|Basa Krama]]: Tiyang Sepuh; [[Basa Indonésia|Basa Indonesia]]: ''Orang Tua''; [[Basa Inggris]]: ''Parents'') ya ikuyaiku kang ngopéni katurunan ing salah siji spésiès. Ing manungsa, wong tuwa ya ikuyaiku kang ngurus anak ("anak" ngrujuk marang keturunan, durung peh warsa/usia). Wong tuwa biologis ya ikuyaiku wong kang ngasilaké anak (sel mani wong lanang kang ketemu sel endhog saka wong wadon). Wong tuwa ya ikuyaiku dulur tingkat kapisan lan nduwéni 50% génétik kang padha karo anak. Wong wadon uga bisa dadi wong tuwa lantaran ''sewa rahim''. Sawenèh wong tuwa ana kang dadi wong tuwa angkat, ya ikuyaiku kang ngopeni lan nggedheké anak, sanadyan ora duwé sesambetan biologis karo anak kasebut. Bocah lola (kang ora duwé wong tuwa) bisa didadekné anak angkat kaliyan simbah utawa karo anggota kulawarga liyané.
 
Wong tuwa uga bisa duwé teges minangka leluhur kang bisa busak sagenerasi. Kanthi kemajuan élmu mèdis ing zaman saiki, sawijining anak bisa duwé luwih saka loro wong tuwa biologis.<ref>{{Cite web | url = http://www.bbc.co.uk/news/health-23079276 | title = UK government backs three-person IVF | accessdate = 30 June 2013}}</ref><ref>{{cite book | title = The Law of Sex Discrimination | page = 374 |author1=Nadine Taub |author2=Beth Anne Wolfson |author3=Carla M. Palumbo }}</ref><ref>{{cite book | author = Browne C. Lewis | date = 2012 | title = Papa's Baby: Paternity and Artificial Insemination | page = 136}}</ref> Tuladha wong tuwa biologis ketelu ya ikuyaiku ''sewa rahim'' utawa wong katelu kang bisa mènèhi sampel DNA nalika proses reproduksi lan bisa ngowahi materi genetik panampa.<ref>{{Cite book | title = Reproductive Technologies | page =25 | author = Louise I. Gerdes |date = 2009}}</ref>
 
Jinising wong tuwa kang umum ya ikuyaiku ibu, bapak, wong tuwa angkat, lan simbah. Dhéfinisi ibu ya ikuyaiku, “wong wadon kang duwé sesambetan karo anak utawa anak-anak kang wis dilairaké.”<ref>{{cite web|title=mother definition|url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/mother?rskey=YplwRN&result=1|website=www.oxforddictionaries.com|publisher=Oxford Dictionaries}}</ref> Saben-saben budaya duwé cara kang beda-beda kanggo ngatur kepriyé wong tuwa supaya anaké bisa urun ing masarakat sosial. Menawa wong tuwa kurang preduli marang anak bisa njalari anak dadi cilaka,<ref>{{Cite book | title = Racial Disproportionality in Child Welfare | page =2 | author = Marian S Harris | date =2014}}</ref> nanging menawa wong tuwa kakéan nyampuri urusané anak bisa diarani ''over-protektif'', lan malah bisa ganggu uripé anak.<ref>{{Cite book | title = Evidence in the Psychological Therapies: A Critical Guidance for Practitioners | author = Bernard Roberts | date = 2005 | page = 149}}</ref>
 
==Rujukan==
9.492

besutan