Lènsa: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  7 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: ya iku → yaiku (7) using AWB
(→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji)
c (éjaan, replaced: ya iku → yaiku (7) using AWB)
 
[[Gambar:BiconvexLens.jpg|thumb|180px|Lensa]]
 
'''Lensa''' utawa uga diarani '''Kanta''' ya ikuyaiku siji srana kang awujud kaca bening gepeng kang duwé sisih-sisih kang '''''simetris'''''. Lensa mono duwé kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahé. Lensa sepisanan dipangerteni saka catatan sandiwara [[Yunani Kuno]] liwat cathetane Aristhophane The Clouds (424 SM) kang mratélakaké anané istilah ''gelas-gelas pembakar'' (lensa cembung kang kanggo mokusake sinaring srengéngé kanggo nyipta geni) ing karyané.
Wong kang nemu téyori babagan lensa sepisanan tur uga mratelakake kadadéan bayangan ana ing retina ya ikuyaiku ''fisikawan'' [[muslim]] saka [[Arab]] kang asmane Alhazen (Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haitham)
 
==Jinising Lènsa==
Lensa kapérang dadi manéka jinis. Lensa bisa dibédakaké saka wujud sisih-sisine. Kontruksi lensa kang paling umum tinemu ya ikuyaiku lensa speris, ya ikuyaiku lensa kang sudut mlengkung lumah bidange dibandingake karo [[radius speris]]. Titikan radius kang digunakaké dilambangake kanthi lambang R,kang bakal duwé nile positif nalika saben sisine mlengkung ngadohi titik pusere lensa,lan sinebut antarmuka cembung.
 
==Kontruksi==
Kontruksi lensa kang paling akèh ya ikuyaiku kang awujud lensa speris, ya ikuyaiku lensa kang duwé babagan speris (mlengkung),notasi kang digunakaké ya ikuyaiku R.
[[file:Lens shapes.svg|360px|right|thumb|'''1''' - Symmetrical double convex lens. <br>'''2''' - Asymmetrical double-convex lens<br>'''3''' - Plano- convex lens. <br>'''4''' - Positive meniscus lens.<br>'''5''' - Symmetrical biconcave lens.<br>'''6''' - Asymmetrical biconcave lens.<br>'''7''' - Plano-concave lens.<br>'''8''' - Negative meniscus lens.]]
 
9.492

besutan