Inihaw: Béda antara owahan

142 bèt wis ditambahake ,  5 sasi kepungkur
ndandani (durung rampung)
(Digawé kanthi mertal kaca "Inihaw")
 
(ndandani (durung rampung))
<ref name="Macatulad">{{Cite web|url=https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food|title=4 Things to Know About Street Food in the Philippines|last=Macatulad|first=JB|website=World Nomads|access-date=13 December 2020}}</ref> <ref name="sinugba">{{Cite news|url=https://eatyourworld.com/destinations/asia/philippines/cebu/what_to_eat/sinugba|title=Sinugba|work=Eat Your World|access-date=13 December 2020}}</ref> <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}</ref>
[[Barkas:Dinagyang_2009_grilled_meat_on_display.jpg|jmpl| Maneka jinis inihaw ing Festival Dinagyang]]
'''Inihaw''' ( {{IPA-tl|ɪˈni:haʊ|pron}} {{Respell|ee|NEE|how}} ), uga dikenal minangka '''sinugba''' utawa '''inasal,''' macem-macemiku manéka warna jinis [[panggang|olahan kanthi dipanggang]] utawa muntahake-panggang [[barbecue]] pasugatankang sakangolahé [[Filipina]]kanthi . Biasane digawe saka daging babi utawa pitik lan disajikakedipanggang ing tusuksawijining satebiting pringsaka utawawesi. ingOlahan kubusiki cilikasalé kanthisaka [[Bumbu ing Filipina|saos kecap lan celup adhedhasar cuka]], .lan Ikibiyasané ugadigawé bisa ngrujuk marang panganansaka daging babi utawa panganan laut sing dimasakpitik lan disajikakedisuguhaké kanthi caraditusuk singbiting padha.saka Inihaw umume didol minangka [[Panganan pinggir dalan|panganan jalanan]] lan dipangan nganggo sega putihpring utawa sega sing dimasak ing godhongsawijining klapawadhah (kothak ''[[pusô]]''cilik ).kanthi Inihawkecap soklan diaranisawijining '''barbekyusaus Filipina'''kang utawadigawé (BB)saka '''Pinoy BBQ''' (ora resmi)cuka.
 
Inihaw uga bisa ngrujuk marang panganan daging utawa panganan laut kang dimasak lan disuguhaké kanthi cara sing padha. Inihaw umumé didol minangka [[panganan pinggir dalan]] lan dipangan nganggo sega putih utawa sega kang dimasak ing sajroning godhong klapa (''[[pusô]]''). Inihaw uga diarani '''Barbekyu Filipina''' utawa '''Pinoy BBQ.'''
Piring sing kalebu jinis inihaw nanging umume dianggep beda kalebu ing ngisor iki: <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/ "10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!"]. ''Panlasang Pinoy Recipes''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
 
== Jinis ==
* [[Lechon|Lechón]] - babi panggang sing diobong, biasane diiseni rempah-rempah lan serai . <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/ "10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!"]. ''Panlasang Pinoy Recipes''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
PiringJinis singpanganan kang kalebu jinis inihaw nanging umumeumumé dianggep bedabéda kalebu ing ngisor iki: <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/ "10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!"]. ''Panlasang Pinoy Recipes''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
* Inasal pitik - versi pitik lechon saka Bisko Kulon, pitik sing diasinake dicampur campuran [[Jeruk siyem|cabean]], mrico, cuka klapa lan [[annatto]], banjur dipanggang nganggo bara panas nalika diasinake karo marinade. Dadi karo beras, calamansi, kecap, minyak pitik lan cuka (asring cuka ''sinamak,'' cuka aren sing dicampur bawang putih, mrica cabai lan ''[[Laos (bumbu)|langkawas]]'' ). <ref name="ugph">{{Cite web|url=http://www.unofficialguide.ph/bacolod-chicken-inasal|title=Manokan Country|publisher=Unofficial Guide, Philippines|access-date=March 22, 2018}}</ref>
 
* [[Lechon manok|Lechon]] ayam - sajian pitik sing dienggo [[Rotisserie|ngidoni]] digawe nganggo pitik sing diasinake ing campuran bawang putih, godhong teluk, bawang, [[Mrica|mrica ireng]], kecap, lan ''[[Bagoong|patis]]'' (saus iwak). Pengasam uga bisa digawe legi karo [[muscovado]] utawa [[Gula soklat|gula coklat]] . ''Diiseni tanglad'' ( serai ) lan dienggo areng. Biasane dipangan dicelupake ing [[Kécap|dolanan]] [[Kécap|toyomansi]] utawa [[Kécap|silimansi]] saka kecap, [[Jeruk siyem|calamansi]], lan labuyo cabai . Dipasang karo nasi putih utawa puso lan umume disajik nganggo acar atchara minangka bahan sampingan. Iki minangka panganan sing populer banget ing Filipina lan kasedhiya ing restoran pinggir dalan. <ref>{{Cite news|url=https://www.yummy.ph/recipe/lechon-manok|title=Lechon Manok|last=Santos|first=Rachelle|date=17 September 2014|access-date=20 January 2019|publisher=Yummy.ph}}</ref>
* [[Lechon|Lechón]] - babi panggang singkang masaké kanthi diobong, biasanebiyasané diisenidiisèni rempah-rempah lan seraigodhong serèh. <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/ "10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!"]. ''Panlasang Pinoy Recipes''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
* Inasal pitik - versisawijining pitikjinis saka lechon manok kang asalé saka BiskoVisaya Kulon, pitik sing diasinakediasinaké dicampur campuran [[Jeruk siyem|cabean]], mrico, cuka klapa lan [[annatto]], banjur dipanggang nganggo bara panas nalika diasinake karo marinade. Dadi karo beras, calamansi, kecap, minyak pitik lan cuka (asring cuka ''sinamak,'' cuka aren sing dicampur bawang putih, mrica cabai lan ''[[Laos (bumbu)|langkawas]]'' ). <ref name="ugph">{{Cite web|url=http://www.unofficialguide.ph/bacolod-chicken-inasal|title=Manokan Country|publisher=Unofficial Guide, Philippines|access-date=March 22, 2018}}</ref>
* [[Lechon manok|Lechon]] ayam - sajian pitik sing dienggo [[Rotisserie|ngidoni]] digawe nganggo pitik sing diasinake ing campuran bawang putih, godhong teluk, bawang, [[Mrica|mrica ireng]], kecap, lan ''[[Bagoong|patis]]'' (saus iwak). Pengasam uga bisa digawe legi karo [[muscovado]] utawa [[Gula soklat|gula coklat]] . ''Diiseni tanglad'' ( serai ) lan dienggo areng. Biasane dipangan dicelupake ing [[Kécap|dolanan]] [[Kécap|toyomansi]] utawa [[Kécap|silimansi]] saka kecap, [[Jeruk siyem|calamansi]], lan labuyo cabai . Dipasang karo nasi putih utawa puso lan umume disajik nganggo acar atchara minangka bahan sampingan. Iki minangka panganan sing populer banget ing Filipina lan kasedhiya ing restoran pinggir dalan. <ref>{{Cite news|url=https://www.yummy.ph/recipe/lechon-manok|title=Lechon Manok|last=Santos|first=Rachelle|date=17 September 2014|access-date=20 January 2019|publisher=Yummy.ph}}</ref>
* Satti - biasane daging sapi utawa ayam panggang sing disajikake ing tusuk sate saka [[Mindanao]] . ''[[Saté|Gegayutan]]'' karo ''[[Saté|sate]]'' lan ''sate'' [[Indonésia|Indonesia]] lan [[Malaysia]] . Biasane dipangan nganggo ''ta'mu'' (sega sing dimasak ing godhong klapa, ''pusô'' nganggo basa Filipina liyane) lan saos mangkok anget sing umume adhedhasar kacang. <ref name="jimenez">{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=ftNGCgAAQBAJ&q=satti%20barbecue%20philip%3Bpines&pg=PA59|title=All About the Philippines: Stories, Songs, Crafts and Games for Kids|last=Jimenez|first=Gidget|date=2015|publisher=Tuttle Publishing|isbn=9781462917259|page=59|access-date=5 September 2016|archive-url=https://web.archive.org/web/20200609224739/https://books.google.com/books?id=ftNGCgAAQBAJ&lpg=PA59&dq=satti%20barbecue%20philip%3Bpines&pg=PA59#v=onepage|archive-date=9 June 2020}}</ref> <ref name="westmin">{{Cite web|url=http://www.filipinobloggersworldwide.com/2013/07/unique-flavors-of-western-mindanao-satti.html|title=Unique Flavors of Western Mindanao: Satti|archive-url=https://web.archive.org/web/20141217132248/http://www.filipinobloggersworldwide.com/2013/07/unique-flavors-of-western-mindanao-satti.html|archive-date=17 December 2014|access-date=15 January 2015}}</ref>
* Isaw - jinis inihaw miring murah sing digawe saka usus babi utawa usus pitik. Dheweke dimasak lan dipangan kanthi cara sing padha karo inihaw daging. <ref name="vcrd">{{Cite web|url=http://ovcrd.upd.edu.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=32|title=The Perils of Isaw and Fishballs|last=Office of the Vice Chancellor for Research and Development|year=1999|website=Research Folio|publisher=University of the Philippines Diliman|access-date=2009-10-20}}</ref> Jinis inihaw adhedhasar offal liyane uga dipangan, biasane nganggo jeneng lucu. Dheweke kalebu " [[Wolgmen|walkman]] " (kuping babi), " betamax " (persagi getih daging babi), "helm" (endhas pitik), lan "adidas" (sikil pitik). <ref name="Macatulad">{{Cite web|url=https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food|title=4 Things to Know About Street Food in the Philippines|last=Macatulad|first=JB|website=World Nomads|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFMacatulad">Macatulad, JB. [https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food "4 Things to Know About Street Food in the Philippines"]. ''World Nomads''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
 
== GaleriRujukan ==
 
== Referensi ==