Claude Monet: Béda antara owahan

3.174 bèt wis ditambahake ,  12 taun kepungkur
→‎Lelampahaning gesang: nerusake + referensi
c (bot Mengubah: zh:克洛德·莫內)
(→‎Lelampahaning gesang: nerusake + referensi)
 
Awal April [[1851]] Monet mlebet sekolah Le Havre. Panjenenganipun énggal kémawon misuwur kanthi karikatur-karikatur [[carchoal]]ipun, ingkang asring dipunpajang lan dipunsadé kanthi regi 10 dumugi 12 [[francs]]. Monet sepisanan pikantuk pelajaran [[nggambar]] saking Jean-Francois Ochard, sadèrèngipun dados muridipun Jacques-Louis David (1748 - 1825). Ing pesisir Normandia, piyambakipun kepanggih kaliyan [[Eugène Boudin]], ingkang mirsani pajangan karya-karya karikaturipun lan salajengipun dados mentor lan ngajari nganggé cat minyak. Boudin ugi mulang dhateng Monet ngenani tèknik ''[[en plein air]]'' (nglukis sajawining ruangan).
 
Ing tanggal [[28 Januari]] [[1857]] ibunipun tilar donya. Piyambakipun nuli dipunrawat bulikipun Marie-Jeanne.
 
Nalika Monet tindak dhateng [[Paris]] kanggé ndhatengi [[The Louvre]], panjenenganipun mriksani kathah sanget pelukis ingkang niru lukisan ingkang sampun langkung rumiyin misuwur. Monet, kanthi kagigihanipun langkung milih migatosaken jendhéla lan nglukis pamandhangan kanthi alat lan tèknikipun piyambak.
 
Ing wulan Juni 1861 Monet tumut kaliyan pasukan Resimen I Kavaleri Ringan Afrika ing [[Aljazair]] kanggé kalih taun saking pitung taun wekdal wjib militèr. Nanging panyakit tipusipun njalari bulikipun Madame Lecadre nyuwun supados Monet medal saking militèr lan ngrampungaken studi seni rupanipun ing univèrsitas. Amargi rumaos tetentangan kaliyan piwulang klasik ingkang dipunwulangaken ing univèrsitas, piyambakipun nuli nggabung kaliyan studio [[Charles Gleyre]] ing Paris, lan salajengipun pepanggihan kaliyan [[Pierre-Auguste Renoir]], [[Frederic Bazille]], lan [[Alfred Sisley]]. Salajengipun kekalihipun sesarengan ngembangaken tèknik énggal ing seni rupa kanthi nglukis adhedhasar èfèk-èfèk pantulan cahya ingkang dipuntangkep [[mata|paningal]], awal saking aliran ingkang sapuniki kita tepangi minangka [[impresionisme]].
 
Karyanipun Monet ''Camille'' utawi ''La Femme à la Robe Verte'' ing taun [[1868]], ingkang ngindhakaken popularitasipun, inggih punika salah satunggil saking kathah lukisanipun kanthi obyèk calon garwanipun, [[Camille Doncieux]].
 
Salaminipun [[Perang Prancis-Prusia]] ([[1870]] - [[1871]]), Monet ngungsi dhateng [[Inggris]] kanggé ngèndhani konflik. Ing mrika piyambakipun ngangsu kawruh dhumateng [[John Constable]] lan [[J. M. W. Turner]], ingkang lukisanipun dados inspirasi kanggé Monet salebetipun mahami werna.
 
Ing watara taun 1871 dumugi taun 1878 Monet mapan wonten ing [[Argenteuil]], dhusun ing Seine ing sacelakipun Paris. Ing mriki kathah karya paling saénipun dipunasilaken.
 
[[Image:Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872.jpg|thumb|right|275px|''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ([[1872]]/[[1873]]).]]
Nalika dhateng Paris malih, watara taun [[1872]] - [[1873]] piyambakipun nglukis ''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ingkang nggambaraken pamandhangan [[Le Havre]]. lukisan puniki dipuntampilaken ing pamèran Impresionis sepisanan taun [[1874]] lan dumugi sapuniki dados kolèksi [[Musée Marmottan-Monet]], Paris. Saking sesirah ingkang sejatosipun namung asal pilih puniki, Kritikus Louis Leroy maringi sindiran "Kaum Impresionis", ingkang salajengipun malah misuwur minangka identitas utaminipun.
 
== Réferènsi ==
* [http://www.accents-n-art.com/artists/claude-monet-biography.html Biografi Claude Monet ing www.accents-n-art.com]
* [http://www.triada.bg/Gallery/Monet/Monetbio.htm Sawijining biografi Monet ing www.triada.bg]
* [http://www.fondation-monet.com/uk/biographie/index.html Biography at Foundation Claude Monet à Giverny]
* [http://www.allaboutartists.com/bios/monet.html Biografi Monet ing www.allaboutartists.com]
* [http://www.intermonet.com/biograph/index.htm Biografi Claude MONET ing www.intermonet.com]
 
== Pranala njaba ==
8.252

besutan