Pitik alas abang: Béda antara owahan

43 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
}}
[[File:Gallus gallus MHNT.ZOO.2010.11.5.11.jpg|thumb| ''Gallus gallus'']]
'''Pitik alas abang''' utawa kanthi jeneng èlmiyahwidyanama ''Gallus gallus'' iku sajinis [[manuk]] kanthi ukuran sedheng, dawané watara 78 cm, saka suku [[Phasianidae]]. Pitik wadon ukurané luwih cilik, dawané watara 46 cm. Pitik alas lanang duwé wulu-wulu gulu, tengkuk lan mantel sing dawa luncip warna kuning coklatsogan keemasanemasan kanthi kulit rai [[abang]], iris [[coklat]], [[wulu]] geger [[ijo]] peteng lan sisih ngisor awak warna [[ireng]] ngilapgilap. Ing endhasé ana jènggèr mawa gerigirigi lan gelambirglambir warna [[abang]]. BututéBuntuté kapérang saka 14 nganti 16 wulu warna ireng ijo métalikwêsen, kanthi wulu tengah buntut sing dawa lan mlengkung mudhun. Sikilé warna klawu ana jaluné siji. Pitik wadon sikilé ora ana jaluné, wulu-wuluné cendhak, warna coklatsogan tuwa semu kuning mawa garis-garis lan bintiktotol peteng.
 
Pitik-alas abang kasebar wiyar ing alas [[tropis]] lan dhataran asor ing bawananuswabaga [[Asia]], saka [[Himalaya]], [[Républik Rakyat Cina]] kidul, [[Asia Kidul-Wétan]], tekan [[Sumatra]] lan [[Jawa]]. Ana lima bagapapligi (Ind: subspesies) sing ditepungi. Ing [[Indonésia]], subspesiesbagapapligu ''G. g. bankiva'' tinemu ing [[Jawa]], [[Bali]] lan [[Sumatra]].
 
Pitik-alas abang urip nglompoknglumpuk, pitik lanang karo sapérangan pitik wadon. Ing ésuk lan soré, pitik metu golèkanggolèk pangan ing salumahing lemah. Pakan pitik-alas abang kapérang saka anékawarna-warna wiji-wijian tutuwuhan, pucuk suket lan gegodhongan, gegremet sarta manékawarna-warna jinis kéwan cilik.
 
Pitik wadon racaké netesaké watara limalimang nganti enam butirenem endhog warna coklatsogan enom pucet utawa coklatsogan semu abang. Anak pitik bisa mabur sawisé umur seminggusaminggu.
 
Pitik-alas abang diyakinidipracaya minangka leluhurluluhur saka [[pitik|pitik ingon]]. Wiwit kapan pitik-alas iki didhomestikasidiparilulutake (Ind: didomestifikasi) ora cetha,. nangingNanging, pitik-pitik iku diternakaké wiwit [[peradaban Lembah Indus]] watara 5.000 taun kapungkur.
 
Salah sijisawiji manuk sing paling akèh ditemoni lan diternakaké, pitik-alas abang diévaluasikaké minangka kanthi résiko asor sajeroning [[IUCN Red List]].
 
== Pranala njaba ==
390

besutan