Pitik: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Isih akeh istilah saliya basa Jawa. Nuwun.)
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
 
== Jinis-jinisé ==
Amarga pitik kalebu unggas ingon sinuka (Ind: populer) lan murah, muncul manéka têtêmbungan pligi amarga kagiyatanparigawe panangkaran(Ind: kegiatan) ing patangkaran lan paternakanpatrênakan pitik.
 
;Miturut Guna
Miturut fungsinégunané, wong nepungi
* [[pitik pedagingbeleh]] utawa pitik potong (''broiler''), kanggo dimupangataké dagingéiwaké;
* [[pitik pangendhog]] (''layer''), kanggo dimupangataké endhogé;
* [[pitik hiasklangênan]] utawa pitik klangenan (''pet''), kanggo diumbar ing kebon/taman utawa dingu sajeroning kurungan amarga èdining panampilansawangan utawa suwaranéswarané (contoné pitik katé lan [[pitik pelung]]; pitik bekisar bisa uga digolongaké ing kéné sanajansanadyan dudu pitik ingon sajatiatêmên);
* [[pitik adon]], kanggo didadèkaké dolanan [[adu pitik]].
IstilahTêmbubg ''ayam sayur'' dipigunakakédigunakaké kanggo pitik kampung utawa pitik adon kang kerep kalah, lan ora diselèksidisisihpilihake kanthi mirunggan minangka pitik pedagingbeleh.
 
;Miturut ras
Ana sapérangan [[ras lokal]] pitik amarga kegiyatanparigawe [[domestikasi]]parilulut lan selèksisisih pilih kanggo sipat/panampilansawangan tinentutartamtu, kaya déné
* [[pitik pelung]], ras lokal lan unggul saka Priangan ([[Kabupatèn Cianjur]]) kang kluruké kas (dawa lan nadané unik), kalebu pitik hiasklangenan;
* [[pitik Kedu|pitik KeduKedhu cemani]], ras lokal lan mulya saka tlatah KeduKedhu kanthi ciri kas warna ithengireng thuntheng nganti moncongcucuk lan dagingéiwaké, kalebu pitik pedagingbeleh lan pitik hiasklangenan;
* [[pitik Nunukan]], ras lokal lan mulya saka Nunukan, Kalimantan Wétan, kanthi wangun badan tegapadêgeg lan ukuran gedhé, keturunantedhak turuning pitik adon, kalebu pitik pedagingbeleh lan hiasklangenan;
 
Ana uga sapérangan istilahtetembungab kanggupligu menyebutkanggo panampilanangarani sawangan fenotipe tinentutartamtu, nanging sipat iku ora mlebu sajeroning ras tinentutartamtu, kaya déné
* ''pitik walik'', pitik kanthi wulu kang ora nutupi badan nanging njegrak;
* ''pitik Bali'', pitik mawa gulu tanpa wulu lan jambul ing endhasé, saiki wiwit ditangkaraké murni.
[[Gambar:Bantam Rooster.jpg|jmpl|Pitik "bantam", sawijining [[ras murni]] setengah katé asil selèksisisih pilih]]
* ''pitik katé'', istilahtembung umumlumrah kanggo pitik kanthi ukuran cilik (proporsipibandhing dawané sikil karo ukuran badan luwih cilik tinimbang pitik "normal"lumrah), ana manékawarna-warn ras lokal lan ras murni selèksisisih pilih kang kalebu kategorigolongan iki.
 
== Pirsani uga ==
390

besutan