Pitik: Béda antara owahan

34 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
Pitik dipracaya para juru widya yen wiwitané saka parilulut (Ind: domestikasi) pitik [[alas abang]] (pitik bangkiwa, ''Gallus gallus'') kang urip ing [[India]]. Sanadyan mangkono, pangujian molekular nuduhaké kamungelan sumbangan plasma nutpah saka ''G. sonneratii'', amarga pitik alas abang ora duwé sipat kulit warna kuning kang dadi salah siji ciri pitik ingon.
 
Pitik nuduhaké béda rupawidya (Ind: morfologi) ing antarané rong jinis purusa utawa dwirupatantra purusajati(dimorfismeIng: sexual sèksualdimorphism). Pitik lanang (''jago'', ''rooster'') luwih anêngsêmake, kanthi ukuran luwih gedhé, duwé [[jalu]] dawa, duwé [[jengger]] luwih gedhé, lan [[wulu]] buntuté dawa "njuntai"anglewer. Pitik wadon (''babon'', ''hen'') rada cilik ukurané, jalu cendhak utawa mèh ora katon, duwé jengger cilik, lan wulu buntut cendhak.
 
Minangka kéwan ingon, pitik bisa mèlu ing ngendi waé manungsa gawa. Kéwan iki adaptif banget lan bisa dikandhakaké bisa urip ing sembarangsabarang papan, asalanggere cepak pangan kanggo pitik mau. Amarga akèh pitik ingon wis kèlangan kakuwatane kanggo mabur kang apik, pitik luwih akèh ngentèkaké wektu ing lemah utawa sok-sok ing wit.
 
Pitik ukurané cilik sok-sok dipangan déning wangsa manuk pamangsa, kaya ta [[garudha]].
390

besutan