Pitik: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
|trinomial=''Gallus gallus domesticus''|author=[[Carolus Linnaeus|Linnaeus]]|date = [[1758]]
}}
'''Pitik ingon''' ([[Basa krama]]: '''ayam'''; [[Basa Latin|Latin]]: ''Gallus gallus domesticus'') iku [[unggas|wangsa manuk]] kang lumrah diingu wong kang digunakaké kanggo kapreluan urip wong kang ngingu. Pitik ingon (sabanjuré disingkatdicekak "pitik" waé) wujud tedhak turun langsung saka salah sijisawiji bagapapligi (Ind: subspesies) [[pitik alas]] kang ditepungi minangka [[pitik alas abang]] (''Gallus gallus'') utawa pitik [[bangkiwa]] (''bankiva fowl''). Kawin silang antarané pitik wis ngasilaké atusan [[galur]] unggul utawa galur murni kanthi guna kang warna-warna; kang paling lumrah ya iku pitik beleh (kanggo dibeleh) lan pitik pangendhog (kanggo dijupuk endhogé). Pitik lumrah bisa uga dikawin silang karo sanak cedhaké, [[pitik alas ijo]], kang ngasilaké silangan gabug kang jagoné ditepungi minangka [[pitik bekisar]].
 
Kanthi populasi punjul 24 milyar ing taun 2003, ''Firefly's Bird Encyclopaedia'' nélakaké ana luwih akèh pitik ing donya iki tinimbang manuk liyané. Pitik nyepakaké loro kaperlon pokok pangan manungsa minangka sumber [[protéin]]: [[daging pitik]] lan [[endhog]].
390

besutan