Tèks Masorèt: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
 
'''Tulisan Masorèt''' inggih punika tèks [[Ibrani]] ingkang gadhah parikuwasa (Ind: otoritas) ing [[Kitab]] [[Yahudi]] ingkang dipunakèni kanthi umum dados gagrag parijawat ing [[Tanakh]].<ref name="Mary">Mary Gladstone.1980.The Illustrated Bible Dictionary.England.Inter-Varsity Press.1537.</ref><ref name="Allen">Ed. Allen C. Myer.1987.The Eerdmans Bible Dictionary.Grad Rapids, Michigan. Wm. B. Eerdmans Publishing.699.</ref><ref name="Paul">Paul J. Achtemeier.1985.Harper's Bible Dictionary.USA.Harper & Row Publisher.612.</ref> Teks Masoret nganggè [[basa Ibrani]] lan namung angginaaken aksara wyanjana.<ref name="Paul"/><ref name="Browning">W. R. F. Browning.Kamus ALkitab. terj. Lim Kim Yang lan Bambang Subandrijo.Jakarta.Gunung Mulia.257.</ref><ref name="Daouglas">J. D. Douglas.1962.The New Bible Dictionary.England.Inter-Varsity Press.1255-1256.</ref> Tembung ing teks punika saged kawaos kaliyan anambahkèn sandhangan Ibrani utawa aksara swara ing jarwaksara Latin.<ref name="Mary"/> Aksara swaraning tembung ing salèbeting tulisan Masoret botèn cèdhak amargi botèn kasèrat.<ref name="Mary"/> Aksara swara ingkang boten cetha punika saged damel [[ambiguitas]] ing wanci maosipun.<ref name="Mary"/> Cara kanggé ngindari kaklinton ing wanci maos tulisan punika kalihan nambahaken sandhangan.<ref name="Mary"/> Dados, aksara swara ingkang dipunginakaken ing seratan punika wiwitipun saking aksara wyanjananing tembung punika piyambak.<ref name="Browning"/>
 
TeksSeratan Masoret limrahipun dipunnyatakaken ing tandatandha ('''MT''', '''𝕸''', or <math>\mathfrak{M}</math>).<ref name="Browning"/> MT punika ateges ''Masoretic Text''. Naskah punika dipunrampungake déning para [[rabi]] sawatawis abad kapisan Masehi.<ref name="Browning"/> punika dados babaku ing agama Yahudi Kulonan sawatawis [[abad kaping 10]] Masehi, lan salajengipun ugi ing pakiwatengenan pariklumpuk [[Yahudi]] salimrahipun.<ref name="Browning"/>
 
== Wiwitan lan Pinyebaripun ==
390

besutan