Opor: Béda antara owahan

37 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
(Digawé kanthi mertal kaca "Opor")
c
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
 
 
{{Infobox food|name=Opor|image=Opor_Ayam_Telur_Pindang.JPG|image_size=250px|caption=Opor ayam telur, braised chicken and eggs in coconut milk, the most common type of opor|alternate_name=|country=[[Indonesia]]|region=[[Central Java]], [[East Java]], Nationwide|national_cuisine=[[Indonesian cuisine|Indonesia]]|creator=|course=|served=|main_ingredient=Various ingredients cooked in [[coconut milk]] and spices|variations=|calories=|other=}}'''Opor''' (Aksara Jawa: ꦲꦺꦴꦥꦺꦴꦂ )minangka salah sawijining jinis panganan sing dimasak lan diolah nganggo [[santen]] saka [[Indonésia|Indonesia]], utamane saka [[Jawa Tengah]] . <ref>Patrick Witton and Mark Elliott (2003), [https://books.google.com/books?id=dmDYLxcPDPoC&lpg=PP1&pg=PA108#v=onepage&q=&f=false ''Lonely Planet Indonesia'']. Lonely Planet Publications, p. 108</ref> Ing Indonesia istilah opor nuduhake cara masak ing santen. Opor minangka panganan sing populer kanggo ''lebaran'' utawa [[Idul Fitri]], biasane dipangan karo [[Kupat|ketupat]] lan ''sambal goreng ati'' ( ''ati'' sapi ing sambal). Ing [[Kutha Ngayogyakarta|Yogyakarta]] pitik utawa endhog asring dipangan nganggo [[Gudheg|gudeg]] lan sega.
 
Bahan utamane yaiku daging (pitik, endhog utawa daging sapi) sing dimasak ing santen klapa campuran bumbu arupa [[Gula jawa|gula aren]], [[Lemongrass|serai]], godhong jeruk nipis, [[Bawang|bawang putih]], [[Brambang|bawang]], [[Kemiri|candlenut]], [[Mrica|lada ireng]], [[Galangal|lengkuas]], [[ketumbar]], lan [[Lenga gorèng|minyak goreng]] . [[Nggodhog|Daginge dikuleni]] ing geni cilik nganti mateng lan santen kenthel. Opor duwe warna putih lan konsistensi kaya santan kaya banyu. [[Jangan lodhèh|Panganan]] liyane sing padha yaiku [[Jangan lodhèh|sayur lodeh]], [[Gulé|gulai]] lan [[kari]], amarga kabeh nggunakake santen. Nanging, opor ora nggunakake rempah-rempah sing kurang, lan ora ana [[Lombok abang|mrica]] [[kunir]] lan [[Lombok abang|lombok]] nggawe opor njaga warna kaya susu klapa sing putih.
390

besutan