Srengéngé: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  5 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: Éropah → Éropa (2), Amérikah → Amérika (7) using AWB
c (Ugi priksani)
c (éjaan, replaced: Éropah → Éropa (2), Amérikah → Amérika (7) using AWB)
 
| separator =
| postscript =
}}</ref> Badai srengéngé ingkang sepindhahipun kacathet ing pustaka astronomi inggih punika nalika tanggal 1 September 1859.<ref name="gholman"/> Kalih panliti, Richard C. Carrington lan Richard Hodgson ingkang nembé ngobservasi bintik srengéngé liwat teleskop ing papan kapisah, ngamati badai srengéngé ingkang katingal minangka cahya pethak ageng ing sakupengipun srengéngé.<ref name="gholman"/> Kadadosan punika dipunsebat Carrington Event lan njalari lumpuhipun jaringan télégraf transatlantik antawisipun Amérika lan ÉropahÉropa.<ref name="sudibyo"/>
 
== Èksplorasi srengéngé ==
[[Gambar:Smm.jpg|thumb|290px|Solar Maximum Mission, salah satunggil satelit ingkang dipunluncuraken AmérikahAmérika Sarékat kanggé nyinaoni srengéngé.]]
[[Montor mabur ulang-alik]] ingkang kaping sepindhah kasil mlebet dhumateng orbit srengéngé inggih punika Pioneer 4.<ref name="space">{{cite web
| url = http://www.space-exploration.org/?page_id=8
| separator =
| postscript =
}}</ref> Pioneer 4, ingkang dipunluncuraken tanggal 3 Maret 1959 déning [[AmérikahAmérika Sarékat]], dados pionir salebetipun sajarah èksplorasi srengéngé.<ref name="space"/><ref name="hamiltoncj">{{cite web
| url = http://www.solarviews.com/span/craft2.htm#sun
| title = Chronology of Space Exploration
| separator =
| postscript =
}}</ref> Kasilipun Pioneer 4 dipunterasaken déning paluncuran Pioneer 5-Pioneer 9 salaminipun 1959-1968 ingkang panci gadhah tujuan kanggé nyinaoni prakawis srengéngé.<ref name="hamiltoncj"/> Nalika tanggal 26 Mèi 1973, [[stasiun njawi akasa]] AmérikahAmérika Sarékat kanthi nama Skylab dipunluncuraken kanthi mbeta 3 awak.<ref name="hamiltoncj"/> Skylab mbeta Apollo Telescope Mount (ATM) ingkang dipungunakaken kanggé mundhut langkung saking 150.000 gambar srengéngé.<ref name="hamiltoncj"/>
 
Montor mabur ulang-alik sanèsipun, Helios I kasil ngorbit dumugi nggayuh let 47 yuta km saking srengéngé (nglabeti orbit Merkuri).<ref name="hamiltoncj"/><ref name="bob">{{cite web
| separator =
| postscript =
}}</ref> Helios I teras mubeng kanggé mesthèkaken sadaya pérangan montor mabur pikantuk gunggung panas ingkang sami saking srengéngé.<ref name="bob"/> Helios I gadhah tugas ngempalaken data-data prakawis srengéngé.<ref name="bob"/> Montor mabur ulang-alik asil karya sesarengan antawisipun AmérikahAmérika Sarékat lan [[Jerman]] punika operasinipun wiwit 10 Dhésèmber 1974 dumugi akir 1982.<ref name="hamiltoncj"/><ref name="bob"/> Helios II dipunluncuraken tanggal 16 Januari 1976 lan kasil nggayuh let 43 yuta km saking srengéngé.<ref name="hamiltoncj"/> Misi Helios II rampung wulan April 1976 nanging dipunnengké kémawon tetep wonten ing orbit.<ref name="bob"/>
 
Solar Maximum Mission dipundhesain kanggé nglampahaken observasi aktivitas srengéngé mliginipun bintik lan latu srengéngé nalika srengéngé wonten ing périodhe aktivitas maksimum.<ref name="hamiltoncj"/><ref name="bob"/> SMM dipunluncuraken déning AmérikahAmérika Sarékat tanggal 14 Fèbruari 1980.<ref name="hamiltoncj"/> Salaminipun lelampahanipun, SMM naté ngalami karisakan nanging kasil dipunleresaken déning awak [[montor mabur ulang alik Challenger]].<ref name="bob"/> SMM teras wonten ing orbit bumi salaminipun nglampahaken observasi.<ref name="hamiltoncj"/><ref name="bob"/> SMM ngempalaken data dumugi 24 November 1989 lan kobong nalika mlebet malih dhumateng atmosfèr bumi tanggal 2 Dhésèmber 1989.<ref name="hamiltoncj"/><ref name="bob"/>
 
Montor mabur ulang alik Ulysses inggih punika asil proyèk internasional kanggé nyinaoni kutub-kutub srengéngé, dipunluncuraken tanggal 6 Oktober 1990.<ref name="hamiltoncj"/> Éwadéné Yohkoh inggih punika montor mabur ulang alik ingkang dipunluncuraken kanggé nyinaoni radhiasi ènèrgi inggil saking srengéngé.<ref name="hamiltoncj"/> Yohkoh wujud asil karya sesarengan Jepang, AmérikahAmérika Sarékat, lan Inggris ingkang dipunluncuraken tanggal 31 Agustus 1991.<ref name="hamiltoncj"/>
 
Misi èksplorasi srengéngé ingkang paling misuwur inggih punika Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) ingkang dipunkembangaken déning Badan Antariksa AmérikahAmérika Sarékat (NASA) nyambut damel sesarengan kaliyan Agènsi Njawi Angkasa ÉropahÉropa (ESA) lan dipunluncuraken tanggal 12 Dhésèmber 1995.<ref name="cain4">{{cite web
| url = http://www.universetoday.com/18114/nasa-and-the-sun/
| title = NASA and The Sun
720

besutan