Henrik Pontoppidan: Béda antara owahan

25 bèt wis ditambahake ,  5 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: Denmark → Dhènemarken (5) using AWB
c (→‎Karya: éjaan, replaced: perkawis → prakawis using AWB)
c (éjaan, replaced: Denmark → Dhènemarken (5) using AWB)
 
[[Gambar:Henrik Pontoppidan.jpg|thumb|right|Henrik Pontoppidan]]
 
'''Henrik Pontoppidan''' ([[24 Juli]] [[1857]] – [[21 Agustus]] [[1943]]) inggih punika salah satunggaling penulis realis ingkang sesarengan kaliyan [[Karl Gjellerup]] alias [[Epigonos]] pikantuk Penghargaan Nobel Babagan Sastra nalika taun [[1917]] kanggé "penggambaranipun ingkang karinci babagan pagesangan wekdal punika wonten ing [[DenmarkDhènemarken]]." [[Novèl]]-novèl lan [[carkak]]-carkak Pontoppidan –wosipun pangarep saperlu kamujuan sosial nanging ing wuri kicalan pangarep saking perwujudanipun—ngrawuhaken gegambaran ingkang jangkep saking nagari lan jamanipun.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1917/pontoppidan-autobio.html</ref>
 
Putra salah satunggaling [[pendeta]], Pontoppidan berjuang tumrap lingkunganipun kaliyan sinau babagan teknik wonten ing kutha [[Kopenhagen]] nalika taun [[1873]]. Wonten ing taun [[1879]] piyambakipun mandheg sinau lan dados guru sadangunipun pinten-pinten taun. empalan cariyos ingkang angka pisanipun dipunterbitaken rikala taun [[1881]], lajeng piyambakipun nyokong dhiri kaliyan nyerat, dumugi ing taun [[1900]] minangka salah satunggaling wartawan wonten ing sajumlah ariwarta [[Kopenhagen]].<ref>http://www.bookrags.com/biography/henrik-pontoppidan-dlb/</ref>
 
== Karya ==
Karya Pontoppidan—mliginipun novèl lan carita ckak wonten ing "gaya dingin", tebih, lan epik–merentang sadangunipun sepalih abad lan nyariosaken sapérangan ageng segi pagesangan wonten ing [[DenmarkDhènemarken]].
 
Buku ingkang kapisanan babagan pagesangan désa-kutha. ''[[Landsbybilleder]]'' ([[1883]]; "Gambar Désa"), ''[[Fra Hytterne]]'' ([[1887]]; "Saking Gubuk"), lan ''[[Skyer]]'' ([[1890]]; "Mendhung") dipuncirikaken kaliyan kadukan sosial nanging ugi apresiasi ironis kepuasan dhiri pribadi lan sikap pasif penduduk nagari. Trilogi ''[[Det forjættede land]]'', 3 jilid ([[1891]], [[1895]]; Tanah ingkang Dipunjanjikaken), nggambaraken kontroversi keagamaan wonten ing distrik-distrik nagari punika (DenmarkDhènemarken). Wonten ing taun [[1890]]-an Pontoppidan nyerat novèl cekak babagan prakawis [[psikologi]], [[estetika]], lan [[moral]]—mis, ''[[Nattevagt]]'' ([[1894]]; "Pengawal Dalu"), ''[[Den gamle Adam]]'' ([[1895]]), lan ''[[Hojsang]]'' ([[1896]]; "Lagu Agung"). Sedayanipun kadhérékaken déning utama, novèl ''[[Lykke-Per]]'' ([[1898]]-[[1904]]; "Per ingkang Bejo"), ing pundi tokoh utamanipun mirib sanget kaliyan Pontoppidan. Piyambakipun inggih punika putra salah satunggaling pendeta ingkang nglawan swasana puritan wonten ing dalemipun lan pados kabegjan wonten ing kutha krajan minangka salah satunggaling insinyur. Tema [[buku]] punika inggih kekiyatan lingkungan, lan kecenderungan nasional dhateng arah lamunan lan kawedén realitaas dipunkecam.<ref>http://www.henrikpontoppidan.dk/</ref>
 
Lingkaran novèl paling ageng ingkang kaping 3 Pontoppidan, ''De dodes rige'', 5 jilid ([[1912]]-[[1916]]; "Kamaharajan Kematian"), nedahaken boten puasipun saking perkembangan pulitik sabibaripun kamenangan kaum liberal nalika taun [[1901]] lan kawedén saking kemandulan jaman ingkang énggal. Novèl pait ''[[Mands himmerig]]'' ([[1927]]; "Swarga Manungsa") nggambaraken DenmarkDhènemarken ingkang nétral sadangunipun kadadosan Perang DOnya I lan nyerang materialisme ingkang boten kapikiraken. Karya pungkasan ingkang wigat sanget saking Pontoppidan inggih punika 4 jilid [[memoar]] ingkang dipunterbitaken antawis taun [[1933]] lan [[1940]] lan ingkang medal wonten ing versi kempalan lan cekak ingkang dipunsukani judhul ''[[Undervejs til mig selv]]'' (1943; "Jalur Dhiriku").<ref>http://www.litteratursiden.dk/analyser/pontoppidan-henrik</ref>
 
==Cathetan suku==
[[Kategori:Pati 1943]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah Nobel babagan sastra]]
[[Kategori:Penulis DenmarkDhènemarken|Pontoppidan]]
9.492

besutan