Ménstruasi lan budaya: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (nambah Kategori:Wanita (HotCat))
Miturut antropolog Thomas Buckley lan Alma Gottlieb, panelitian lintas budaya nuduhake yen, nalika tabu babagan menstruasi meh umum, lan sanajan akeh sing kalebu pangertene ora najis, akeh tradhisi menstruasi "mbahas beda banget, malah ngelawan, tujuan lan makna." <ref>Buckley, T., and Gottlieb, A., eds. (1988). ''Blood Magic: The Anthropology of Menstruation''. Berkeley: University of California Press. (p. 7)</ref> Ing sawetara masarakat tradisional, ritual menstruasi dialami wanita minangka protèktif lan nguatake, menehi wanita papan sing adoh saka pandangan pria lan saka tekanan lan tuntutan seksual utawa domestik sing ora dikarepake. <ref>Buckley, T. 1988. Menstruation and the power of Yurok women. In T. Buckley and A. Gottlieb (eds), ''Blood Magic. The anthropology of menstruation.'' Berkeley: University of California Press, pp. 187-209.</ref>
 
Conto instruksional diwenehake dening antropolog Wynne Maggi, sing nggambarake ''bashali'' komunal (omah haid gedhe) wanita ing [[Lembah Kalasha|Lembah Kalasha (sisih Lor-kulon]] Pakistan) minangka 'papan sing paling suci', dihormati wong lanang, lan dadi wanita kabeh wanita pusat pengorganisasian kanggo netepake lan njaga solidaritas lan kekuwatan jender. <ref>W. Maggi, 2001. ''Our Women are Free. Gender and Ethnicity in the Hindukush.'' Michigan: University of Michigan Press</ref> Miturut salah sawijining lembaga beasiswa evolusi budaya, ide manawa getih menstruasi menehi tandha awak minangka periodik suci wiwitane digawe dening koalisi wanita kanggo kepentingane dhewe, sanajan mengko, kanthi kepemilikan sapi lan kekuwatan patriarki, kapercayan lan pantangan sing padha dimanfaatake para patriark agama kanggo nambah tekanan saka wanita. <ref>Knight, C. 1995. ''Blood Relations: Menstruation and the origins of culture.'' New Haven & London: Yale University Press.</ref>
 
 
Teori Metaformis, kaya sing diusulake dening teori teori budaya Judy Grahn lan liya-liyane, nggawe menstruasi minangka ide pangorganisasi utama sajrone nggawe budaya <ref>{{Cite web|url=http://www.metaformia.org/articles/emergence-of-metaformic-consciousness/|title=The Emergence of Metaformic Consciousness|website=www.metaformia.org|access-date=2018-01-17}}</ref> lan pembentukan ritual wiwitane manungsa.
Ing Torah ( [[Kitab Kaimaman|Imamat]] 15: 19-30), wanita haid dianggep najis - "Sapa wae sing ndemek dheweke bakal najis nganti sore" ( [[Versi Internasional Anyar|New International Version]] ). Nyentuh wanita sing lagi menstruasi, ndemek obyek sing wis dilungguhi utawa diresiki, utawa hubungan seksual karo dheweke uga nggawe wong najis kanthi ritual. Suwene aturan kasebut ditindakake ing agama Yahudi modern beda-beda gumantung saka tingkat konservatisme / orthodoxi.
[[Barkas:Udine_Palazzo_Patriarcale_-_Laban_1.jpg|ka|jmpl| " ''Laban golek brahala.'' " Dening Giovanni Battista Tiepolo .]]
 
 
Ing Purwaning Dumadi 31: 34-35, haid dirujuk ing sawijining crita, nalika Rachel ana, utawa pura-pura nalika [[Nggarap sari|haid]] :<blockquote>''Rakhel wis njupuk terapim lan dilebokake ing sadhuwure unta lan lungguh ing sandhinge.'' ''Laban ngerteni kabeh tarub mau, nanging ora ditemokake.'' ''Lan dheweke kandha marang bapakne, 'Aja bendara aku nesu supaya aku ora bisa ngadeg ing ngarsane sampeyan; amarga '''polahe wanita ana ing aku''' . ''' ''Banjur digoleki, nanging ora ditemokake terapim.''</blockquote>
8.591

besutan