Ali Mustafa Yaqub: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
Rev
(→‎Kiprah lan Karya: Nambah pranala)
(Rev)
www.darussunnah.net]
}}
'''Ali Mustafa Yaqub''' utawa K.H. Ali Mustafa Yaqub ([[1952]]-[[2016]]) yaiku salah sawijining [[ulama]] ageng [[Indonésia]] kang duwé kaprigelan ngenani ngèlmu [[Kadis]]. SelawaséKyai Ali selawasé [[urip]] panjenengané wis akèh babar karya-karya gedhé ing [[basa Indonésia]], [[basa Arab]], lan [[basa Inggris]]. Kapinterané ing bab kadis diwujudaké kanthi ngedegaké [[Pondhok Pesantrèn Luhur Ilmu Hadits Darussunnah]] ing [[Pisangan Kulon]], [[Ciputat, Tangerang Kidul|Ciputat]], [[Tangerang Kidul]], [[Banten]]. Tumeka saiki pesantrèn kasebut wis akèh nglairaké ilmuwan kadis dalah tapsir., Malahmalah mersudiné Ali Mustafa Yaqub kanggo ngrembakakaké ngèlmu kadis ora mung mandheg ing Indonésia, nanging uga nganti [[Malaysia]] kanthi ngedegaké pondhok kang padha ing kana.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://www.nu.or.id/post/read/67694/biografi-singkat-kh-ali-mustafa-yaqub|title=Biografi Cekak KH Ali Mustafa Yaqub|last=Fathoni|first=Fathoni|date=2016-04-28|website=NU Online|access-date=2021-07-24}}</ref>
 
== Lair lan Wiyata ==
Ali Mustafa Yaqub lair ing [[surya]] [[2]] [[Maret]] 1952 ing désa [[Kemiri]], Kecamatan [[Subah, Batang|Subah]], Kabupatèn [[Batang, Batang|Batang]], [[Jawa Tengah]]. Panjenengané yaiku putra kapapat saka enem tunggal, bapaké [[H. Yaqub]] lan ibuné [[Hj. Habibah]].<ref name=":1">{{Cite web|url=https://www.laduni.id/post/read/68046/biografi-prof-dr-kh-ali-mustafa-yaqub-ma#Kelahiran|title=Biografi Prof. Dr. KH. Ali Mustafa Yaqub|last=Budi|first=Budi|date=2021-04-01|website=Laduni.id|access-date=2021-07-24}}</ref> Saka [[SD]] nganti [[SMP]] Ali Mustafa Yaqub sekolah ana kuthané dhéwé, sawisé tamat SMP krenteg kanggo nyinaoni [[agama]] wiwit tuwuh ing batiné, banjur déning keng bapak dilebokaké menyang [[Pesantrèn Seblak]], [[Jombang, Jombang|Jombang]] nganti tingkat tsanawiyah saka taun [[1966]] tekan [[1969]]. Panjenengané bacutaké nyantri ana ing [[Pesantren Tebu Ireng|Pesantrèn Tebuireng]], Jombang, [[Jawa Wétan]] dungkap rong taun yaiku [[1971]]. Taun [[1976]] panjenengané mlebu program [[sarjana]] [[Fakultas Syariah]] [[Pawiyatan Luhur Hasyim Asya'ri]]. Ing Tebuireng, Kyai Ali timur sinau marang para ngulama, ing antarané: [[KH. Idris Kamali]], [[KH. Adlan Ali]], [[KH. Shobari]], danlan [[KH. Syansuri Badawi]]. Saliyané kuwi, panjenengané uga ngapalaké sawenèh kitab kayata: [[Matan Jurumiyyah|''Matan'' ''Jurumiyyah'']]'', [[al-Baiqûniyyah]], [[Alfiyyah ibnu Malik]], [[al-Waraqât]]'', lan liya-liyané.<ref name=":0" /><ref name=":2">{{Cite web|url=https://darussunnah.sch.id/profil-kh-ali-mustafa-yaqub/|title=Profil KH. Ali Mustafa Yaqub|last=Al-Ghifari, Choironi, Budiman|first=Iqbal Syauqi, Alvin Nur, Imam|website=Darussunah|access-date=2021-07-24}}</ref> Lulus ing taun 1985 Ali Mustafa Yaqub banjur jupuk program [[magister]] ing [[Pawiyatan Luhur Muhammad Ibnu Saud]], Riyadh, Arab Saudi kanthi milih jurusan kang kaanggep nyenengkenyenengké yaiku tapsir lan ngèlmu kadis.<ref>{{Cite web|url=https://iiq.ac.id/tokoh/details/708/Prof-KH-Ali-Mushtofa-Yaqub-MA|title=Tokoh Prof. KH. Ali Mustafa Yaqub, M.A|last=Institut|first=Humas|date=2019-07-23|website=Institut Ilmu Al-Quran|access-date=2021-07-24}}</ref> Saliyané ngangsu kawruh panjenengané uga antuk gati mulang ing almamateré kanggo kajian kitab kuning lan basa Arab. Sawisé lulus [[S2]] panjenengané milih bali menyang Indonésia, taun [[2005]] panjenengané sekolah manèh ana program dhoktor ing [[Pawiyatan Luhur Nizamia]], [[Hyderabad]], [[Indhi|Indhia]]. Satengahing taun [[2008]] Ali Mustafa Yaqub bisa ngrampungi program dhoktoré ing konsèntrasi Ukum Islam kanthi dhisertasiné kang asesirah "Ma’āyīr al-Ḥalāl wa al-Ḥarām fī al-Aṭ’imah wa al-Asyribah wa al-Adwiyah wa al-Mustakhḍarāt al Tajmīliyyah Alā Ḍaū‟ al-Kitāb wa al-Sunnah" saka bimbingané [[Muhammad Ḥasan Hitou]], Dhirektur Lembaga StudiPasinaon Islam Internasional ing [[Frankfurt]], [[Jerman]].<ref name=":1" />
 
== Kiprah lan Karya ==
Sawiasé mapan ing [[Jakarta]] panjenengané mulang ing pawiyatan luhur swasta lan negeri kayata [[Institut Ilmu al-Qur’an]] (IIQ) Jakarta, [[Pawiyatan Luhur Ilmu al-Qur’an]] (PTIQ) Jakarta, [[STAI Al Hamidiyah]] uga [[IAIN Syarif Hidayatullah]] Jakarta (saiki UIN). Déné piwulangan kang diajarkaé jumbuh kalawan kaprigelan panjenengané yaiku ngèlmu kadis. Saliyané ing jagad wiyata Kyai Ali uga asring ana ing paguyuban-paguyuban agama. Panjenengané tinepung minangka imam ageng mejid[[mesjid Istiqlal]] saka taun 2005-2016. Saliyané kuwi uga dadi Rais Syuriah [[Nahdlatul Ulama]] (PBNU) bidhang Fatwa ([[2010]]-2016), lan ing MUI, wiwit dadi anggota KomisiKumisi Fatwa MUI ([[1986]]-2005), Wakil Ketua Dewan Syariah Nasional (DSN) [[MUI]] ([[1997]]-2010), uga Wakil Ketua KomisiKumisi Fatwa MUI (2005-2010). Pungkasané kawit [[2015]], bareng karo para ulama liyané, Kyai Ali nggagas organisasi Ikatan Persaudaraan Imam Masjid (IPIM) sesa-IndonesiaIndonésia.<ref name=":2" /> Pangaribawa Kyai Ali jebul ora mung laladan nasional, ananging tekan manca nagara. Ali Mustafa Yaqub kang asring tampil ing acara télévisi kerep diundang menyang negara-negara jaba minangka narasumber utawa undanganundhangan liyaneliyané kayata:
 
* Ketua Delegasi MUI kanggo ngawasi mbelèh kéwan ing [[Amérikah|Amérika]] lan [[Kanadha]] ([[2007]])
4.856

besutan