Muhammad Jamil Jambek: Béda antara owahan

25 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
Rev
(→‎Pulitik: Nambah pranala)
(Rev)
 
== Wiyata ==
Jalaran kalebu anak priyayi Minangkabau, nalika umur pitung taun déning wong tuwané olèh kalodhangan mlebu menyang pawiyatan duwèké ''Government'' utawa pamarémtahpamaréntah [[Walanda]] ing Bukittinggi nganti tamat lan antuk [[Ijarah|ijazah]]. Sawisé tamat Muhammad Jamil Jambèk ora nerusaké pawiyatan resmi, dhèwèké malah kagawa kanca-kancané nyinaoni ngèlmu [[santhèt]] kang disinanoni saka wong [[Batak]] lan Minangkabau dhéwé. Saliyané uga nglakoni nyandhu, [[main]], lan ngedu jago, malah naté [[maling]] lumrah kaya [[gentho]] dhèwèké nalika isih enom kalebu ndableg lan menangan.<ref name=":0" /><ref name=":1" /> Ing taun [[1896]] nailka ngancik umur sangang taun kanggo nyinaoni ngèlmu [[agama]], panjenengané [[sinau]] marang ngulama-ngulama saka [[Mekah]], [[Arab Saudi]] salah sijiné yaiku [[Syekh Ahmad Khotib]].<ref name=":2">{{Cite web|url=https://portaljogja.pikiran-rakyat.com/khazanah/pr-252086230/syekh-muhammad-djamil-jambek-ulama-pembaharu-dan-ahli-ilmu-falak-dari-minangkabau|title=Syekh Muhammad Djamil Jambek Ulama lan Ahli Ngèlmu Falak saka Minangkabau|last=Suryatiningsih|first=Suryatiningsih|date=2021-06-20|website=Portal Jogja|access-date=2021-07-25}}</ref>
 
Syekh Ahmad Khotib yaiku ngulama kang asalé saka Minangkabau kang wis dadi imam ana ing [[Masjidil Karam|Masjidil Haram]] jaman semana. Laku cara wiyata kang diwulangaké déning Syekh Ahmad Khotib bisa buka pikiran lan bartinébatiné Muhammad Jamil Jambèk. Saka Syekh Ahmad Khotib uga kang dadèkaké Muhammad Jamil Jambek tobat saka lelakoné nyinaoni ngèlmu santhèt, panjenengané uga sinau ngèlmu falak saka Syekh Tahèr nganti dadi ahlijuru falak kang kaloka ing saindhenging Mekah.<ref name=":2" />
 
Sawisé [[10]] taun ana ing Mekah, lan nguwasani ngèlmu falak lan saka sesrawungané saben dina, bisa nguwasani sawenèh basa manca kayata [[Basa Hindi|basa Indhi]], [[basa Pakistan]], [[basa Jerman]], lan [[basa Arab]] dhéwé, Syekh Jambek mutusaké bali menyang [[Indonésia]]. Sajroning lelaku bali panjenengané kober pethukan karo [[Syekh Jalaluddin Azhary]], sawijining guru nalika ing Mekah. Syekh Jambek naté ngadani lelakon mubeng-mubeng [[Malaya]] (saiki [[Malaysia]]) kanggo jembaraké wawasan agama lan ngrembakané Islam ing tanah [[Melayu]].<ref name=":1" />
 
== Dhakwah lumantar Sesorah ==
Kalantipan lan kapinteran Syekh Jambek pancèn jembar, ora mung babagan fikih ([[ukum]]) lan falak, nanging panjenengané uga nguwasani micara kanthi cara [[sesorah]]. Syekh Jambek dadi wong kapisan kang mulang kanthi cara sesorah ing [[bebrayan]] Minangkabau. Cara anyar kasebut isa diarani rada nylenèh ing jaman semana, sebab cara mulang agama ing jaman semana lumrahé yaiku ngaji kitab [[Jawi]] utawa [[halaqah]] bareng [[guru]]. Saliyané iku [[santri]] utawa [[murid]] kang golèki guru menyang [[langgar]]. Tinimbang cara mulang kang wis ana sadurungé, pranyata cara mulang Syekh Jambek gawé para murid luwih mayar anggoné mangertèni ngèlmu kang diwulangkédiwulangaké. Sebab panjenengané medharkémedharaké katrangan kang gamblang nalika sesorah, tinambah malahmanèh Syekh Jambek kang nekani para muridé menyang [[dhusun]].<ref>{{Cite web|url=https://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/khazanah/12/08/02/m84fup-syekh-djamil-djambek-pelopor-pembaru-islam-tanah-minang-3|title=Syekh Djamil djambek Palopor Gagrag Anyar Islam Tanah Minang|last=Zuraya|first=Nidia|date=2012-08-02|website=Republika|access-date=2021-07-25}}</ref>
 
== Pulitik ==
Saliyané ing [[donya]] wiyata, Syekh Jambek uga naté ambyur ing donya [[pulitik]]. Katuté ing donya pulitik kanthi asring kawiwitan saka tinepungaké jinis kawicaksanan ''G[[oeroeGoeroe Ordonantie]]''. Kawicaksanan kasebut ginawa déning [[Dr. de Vries]] saka kantor ''[[Advisieur Inlandsche Zaken]].'' Kawicaksanan kasebut dicanangaké déning [[pamaréntah]] [[Kolonialisme|kolonial]] Walanda taun [[1905]] kang majibaké kanggo para guru kang mulang agama kudu duwé idi saka pamaréntah. Kawicaksanan kasebut digunakaké kanggo ngawasi lakucara pawiyatan Islam ing Indonésia. [[Paugeran]] kasebut kober kawalih ing taun [[1925]] kanthi amung majibaké para guru agama lapur marang [[gubermen]].<ref>{{Cite web|url=https://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/khazanah/12/08/02/m84fxx-syekh-djamil-djambek-pelopor-pembaru-islam-tanah-minang-4|title=Syekh Djamil Djambek Palopor Gagrag Anyar Islam Tanah Minang|last=Zuraya|first=Nidia|date=2012-08-02|website=Republika|access-date=2021-07-25}}</ref>
 
== Rujukan ==
4.856

besutan