Faqih Usman: Béda antara owahan

26 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
Rev
(Rev)
|footnotes =
}}
'''Faqih Usman''' utawa KH. Faqih Usman yaiku salah sawijining [[ngulama]] [[Islam]] ing [[Indonésia]] nalika jaman kamardikan. Panjenengané uga tinepung minangka aktivis, pulitisi saka [[parteparté Masyumi]] lan [[mentri]] [[agama]] ing jaman [[Présidhèn|prèsidhèn]] [[Soekarno]] kang duwé latar wuri saka wong dagang. Ing jaman ''Orde Lama'', mèh kabèh mentri agama saka latar [[pondhok pesantrèn]] malah kepara wis [[kyai]]. Mung Faqih Usman kang bédani senajan naté ngangsu kawruh ing [[pesantrèn]], nanging panjenengané luwih asring urip dadi wong dagang nganti kadhapuk dadi mentri agama kaping pindho.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://masjiduna.com/k-h-faqih-usman-menteri-agama-berlatar-belakang-pedagang/|title=KH. Faqih Usman Mentri Agama kang Asale saka Wong Dagang|last=Masjiduna|first=Redhaksi|website=Masjiduna|access-date=2021-08-01}}</ref>
 
== Mangsa Cilik lan Pawiyatan ==
KH. Faqih Usman lair ing kutha [[Gresik]], [[Jawa Wétan]] [[surya]] 2 [[Maret]] [[1904]], panjenengané asal saka [[kulawarga]] [[santri]] prasaja lan senggut ngibadah. Kyai Faqih yaiku putra kapapat saka kulawarga kang [[tresna]] marang [[ngèlmu]] agama utawa ngèlmu kawruh liyané. Kawit cilik Faqih Usman wis digulawenthah déning keng [[bapak]] kanggo nyinaoni [[Kuran|Al-Quran]], ndungkap umur welasan Faqih Usman mlebu [[pondhok pesantrèn Maskumambang]], [[Bungah, Gresik|Bungah]], Gresik suwéning telung taun saka [[1914]]-1918. Banjur antara taun [[1918]]-[[1924]] panjenengané ngangsu kawruh anapesantrènana pesantrèn jaban rangkah Gresik kang diemong déning [[Kyai Cholil]], malah guruné tansah ngalembana panjenengané minangka santri kang lantip.<ref name=":0" /> Kanthi mangkono panjenengané akèh nguwasani buku-buku kang diwulangké ana pesantrèn tradhisional jalaran mudheng [[basa Arab]], utamané [[Mesir]] kang isiné ngenani bab kamardikan. Apa manèh ing pungkasan abad 19 lan wiwitan abad 20 donya Islam nembé ramé déning gerakan gumregahgumrégah.<ref>{{Cite web|url=https://ibtimes.id/kh-faqih-usman-sosok-kader-ulama-dan-politikus/|title=KH. Faqih Usman Sosok Kadher Ngulama lan Pulitisi|last=Saleh|first=Muhammad|date=2020-06-26|website=Ib Times|access-date=2021-08-01}}</ref>
 
== Pakumpulan ==
 
=== Muhammadiyah ===
Ubeté anèng [[Muhammadiyah]] kawiwitan saka taun [[1925]], nalika panjenengané diangkat minangka ketualurah paguyuban Muhammadiyah Gresik kang manut ngrembakaning jaman malih dadi salah sawijining cawang Muhammadiyah kang ana ing Jawa Wétan. Banjur amarga kalantipané dadi alim ngulama, panjenengané diangkat dadi ketualurah Majlis Tarjih Muhammadiyah Jawa Wétan taun [[1932]]-[[1936]] kang mapané ana Surabaya. Nalika [[K. H. Mas Mansur|KH. Mas Mansur]] kakukuhake minangka pangurus ageng Muhammadiyah, Kyai Faqih anggantèni kalungguhan Mas Mansur minangka konsul Muhammadiyah Jawa Wétan ing taun 1936. Banjur taun [[1953]] kanggo kang sepisan panjenengané diangkat lan lungguh ing susunan kapangurusan Pimpinan Pusat Muhammadiyah lan saterusé kapilih dadi sawijining carik Ketua Pimpinan Pusat Muhammadiyah. Anggagat sédané panjenengané kadhapuk minangka Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah ing muktamar Muhammadiyah kaping [[37]] ing [[kutha]] [[Ngayogyakarta]] taun [[1968]] kanggo mangsa 1968-[[1971]], nanging jabatan kasebut amung diemban sawenèh dina waé jalaran wis katimbalan déning Gusti Allah ing surya 3 [[Oktober]] 1968 lan kalungguhan ketualurah Muhammadiyah diwènèhaké marang KH. AR. Fakhruddin kang umuré isih [[enom]] banget.<ref>{{Cite web|url=https://muhammadiyah.or.id/kh-faqih-usman-ketua-1968-1971/|title=KH. Faqih Usman Ketua 1968-1971|last=Muhammadiyah|first=Redhaksi|website=Muhammadiyah|access-date=2021-08-01}}</ref>
 
=== Jaban Muhammadiyah ===
Saliyané ing Muhammadiyah, Kyai Faqih uga ubet ana ing pakumpulan parteparté Masyumi lan [[tentara Hizbullah]]. Sajroning pemilu [[1955]] panjenengané kajatah [[kursi]] ing [[konstituante]] minangka sulihing Masyumi nganti bubaring konstituante déning [[Dhekrit Prèsidhèn]] surya ping 5 [[Juli]] [[1959]]. Sawisé Masyumi dibubaraké taun [[1960]], Kyai Faqih dadi sulih ketualurah nalika ketua umum Muhammadiyah dicekel déning [[HM. Yunus Anis]] taun [[1959]]-1961. Ing jaman ketuanélurahé [[KH. Ahmad Badawi]] taun [[1965]]-1968 Kyai Faqih dadi panutur, mesisan ing jaman KH. Ahmad Badawi kang sepisan ([[1962]]-1965), panjenengané gawé konsèp KapribadènKapribadhèn Muhammadiyah. Rumusan kasebut diajokaké ana Muktamar Muhammadiyah ka-35 taun 1962 ing [[Jakarta]], lan tundhoné minangka gegebengan warga Muhammadiyah tumeka saiki.<ref>{{Cite web|url=https://pwmu.co/146334/05/04/kh-faqih-usman-sudah-gambar-pak-ar/|title=KH. Faqih Usman Wis Gambar Pak Ar|last=Kristanto|first=Prima Mari|date=2020-05-04|website=PWMU|access-date=2021-08-02}}</ref>
 
== Mentri Agama ==
Nalika Kyai Faqih kadhapuk minangka mentri Agama, Indonésia nembé katerak perkara sosial kayata saya munduré [[moral]] utawa [[budi pakarti]] para wargané, Kyai Faqih nerusaké labuh labet mentri sadurungé yaiku [[KH. Fathurahman Kafrawi]] kang nglebokaké kawruh agama ana pamulangan ing pawiyatan, senadyantasenadyan ta piwulangan agama ora mangaribawani munggahmunggahing kelas para siswa, nanging kawicaksanan kasebut kalebu wigati. Ing sisih liya ana gorèhing panggalih déning para [[nasionalis]] jalaran para [[guru]] agama kurang nguwasani kawruh ngèlmu umum. Mangka ing taun 1947 Kyai Faqih nuding Kepala [[Jawatan Pendidikan Agama]] (Japenda), [[Drs. Abdullah Sigit]] kang ngupiyakaké ngundhakaké kaprigelan para guru agama kanggo nguwasani kawruh-kawruh umum modhèrenmodhèrn. Kyai Faqih wis ora lungguh minangka mentri agama manèh nalika [[Républik Indonésia Sarékat]] bubar lan madegé [[Kabinèt Wilopo]] nanging panjenengané pinitaya ing Japenda, déné ing Muhammadiyah panjenengané nyekel jabatan ketualurah I, lan ketualurah umumé [[Ki Bagus Hadikusuma]].
 
== Rujukan ==
4.856

besutan