Layur: Béda antara owahan

63 bèt wis ditambahake ,  2 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎Spesifikasi: ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (3))
 
{{Artikel ing krama}}{{Taxobox | image =Ikan layur Pelabuhan Ratu.JPG
| image_width = 250px
| color =
}}
 
'''Layur''' ''(trichiurus lepturus)'' punika satunggaling [[iwakIwak|ulam]] laut[[Segara|seganten]] ingkang gampil anggènipun nengeri saking bentukipun ingkang dawapanjang lan tipis. Ulam punika kasebar wonten ing kathah perairan [[donya]]. Jinis ulam ingkang kapanggihaken wonten ing [[Pasifik]] lan [[Atlantik]] punika béda [[populasi]] <ref name="internet1">[http://www.iftfishing.com/fishing-guide/fishypedia/ikan-layur], ikan layur-iftfishing (dipun-akses tanggal 15 November 2012).</ref>.
 
Ulam layur ugi kawéntar kanthi nama umum ''kharoda'' ([[Oman]]), ''largehedad hairtail'' ([[Inggris]]), ''pez sable''
== Spesifikasi ==
 
Ukuran awakipun saged dumugi 2 [[mèter]] kanthi bobot maksimum 5 [[kg]] lan umur dumugi 15 [[taun]]. Ulam layur nalika awansiyang remen nyebar wonten ing perairan dangkal caket [[pasisir]] ingkang kathah [[plankton]] [[Crustacea]]. Lajeng manawi wanci dalu ulam punika tumuju dhateng dhasaring perairan. Salah satunggaling sipat saking ulam layur punika ''voracious'' utawi ''tamak'' saéngga wonten ing komunitas tartamtu ulam layur saged dados ''top predator'' ingkang ngrebut [[panganan]] awujud [[iwak]]-iwak alit saking prédator sanèsipun <ref name="internet1">[http://www.iftfishing.com/fishing-guide/fishypedia/ikan-layur], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 15 November 2012).</ref>.
 
Ulam layur kalebet tipe ulam pelagis lan gadhah sipat ''fototaksis positif'' inggih punika gampil ketarik déning rangsangan [[cahya]]. Awit saking punika, para [[warigaluh]] ngginakaken umpan cahya kanggé mancing ulam layur. Padatanipun para warigaluh mbeta [[petromak]] utawi lampu neon minangka ''attraktor'' kanggé ulam layur. Nalika wanci dalu, ulam layur beruaya saking dhasar tumuju ing lumah, banjur layur katarik déning umpan [[cahya]] ingkang kapasang déning para warigaluh. Layur punika kalebet ulam ingkang gesang kanthi damel gerombolan, awit saking punika para warigaluh saged pikantuk ulam layur kanthi cacah ingkang kathah manawi umpanipun pas sasaran Wulan-wulan tartamtu dados wulan panèn ulam layur kanggé para warigaluh inggih punika nalika mangsa [[angin]] [[wétan]] (April-Oktober) <ref name="internet1"/>.
Perairan kanthi dhasar ingkang rata lan ngandhut blethok kanthi tingkat salinitas ingkang andhap punika ingkang ddos habitat ulam layur <ref name="internet1"/>.
 
AwakipunBadanipun ulam layur punika dawapanjang lan ramping. Kanthi dawaning awak saged dumugi 2kalih [[mèter]] lan bobot dumugi 5gangsal [[kg]]. AwakipunBadanipun punika ramping nanging boten gadhah daging ingkang kathah. Ulam layur punika kathah dipunburudipunbujeng amargi dagingipun punika lembut lan boten gadhah eri. Ulam punika ugi salah satunggaling ulam ingkang dados komoditas ékspor kanthi nagara tujuan utama punika [[Jepang]] lan [[Koréa]]<ref name="internet1"/>.
 
== Cathetan suku ==
78

besutan