Paramasastra Jawa: Béda antara owahan

1.746 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
+
 
(+)
''Paramasastra'' iku ngelmu [[tata basa]] lan [[sastra]], utamane [[Basa Jawa|basa Jawa]]. Wis akeh kitab kang nganggo irah-irahan "''Paramasastra''" kang dianggit dening sawetara pujangga. [[Tembung]] iki dijupuk seka ''parama'' (tata basa) lan ''sastra''. Tata basa Jawa akeh njupuk seka [[Sansekerta]]. Tata basa iki katurunake maneh dening [[Panini]]. Ing jaman Jawa anyar, [[Ranggawarsita]] uga gawe [[Serat Paramasastra Jawi]] kang umume digunaake saiki.
 
==Konsèpsi dhasar==
Tata pikir [[wong]] Jawa wiwit jaman biyèn wis ngenali anané "cipta-rasa-karsa". Dhèskripsi filsafat bab basa dumadi saka tataran "madubasa-madurasa-madubrata" sing nyakup "purwa-madya-wasana". Madubasa, kuwi kawruh bab sopan-santun lan adat-istiadat nalika migunakaké basa. Madurasa, kuwi ngenani tepasalira, tepa-tepi, unggah-ungguh, éguh-tangguh, tuju-panuju, empan-papan, kala-mangsa lan duga-prayoga. Déné madubrata, ngenani bab éling lan waspada, nawung kridha lan pangastuti.<ref>'''''Paramasastra Bahasa Jawa''''', Dr. Aryo Bimo Setiyanto, SH, Panji pustaka Yogyakarta ISBN 979-25-2732-X</ref>
 
==Struktur basa==
Minangka alat komunikasi, stuktur basa Jawa katata jroning [[aksara]] lan [[tembung]] sing karangké dadi [[ukara]], kanthi migatèkaké paugeran kang gumathok miturut konsèpsi dhasar ing dhuwur.
 
==Undha-usuk basa==
Nalika cecaturan nganggo basa Jawa, ora mung kudu migatèkaké kaidah basa, nanging uga kudu miturut unggah-ungguhing basa, yakuwi kudu ngetrapaké tataran basa sing cocog marang wong sing diajak wicara. Marang sepadha-padha utawa kanca saumuran, bisa dianggo tataran basa [[Basa Jawa Ngoko|ngoko]]. Nanging marang wong sing luwih tuwa utawa kinurmatan, kudu nganggo tataran basa [[Basa Jawa Krama|krama]].
 
==Delengen uga==
* [[Basa Jawa Ngoko]]
* [[Basa Jawa Madya]]
* [[Basa Jawa Krama]]
 
==Referensi==
{{reflist}}
 
==Wacan==
* '''''Tata Bahasa Jawa''''', Dr. Poerwadi, M. Hum, et al, Media Abadi Yogyakarta, 2005, ISBN 979-3525-50-9
* '''''Paramasastra Bahasa Jawa''''', Dr. Aryo Bimo Setiyanto, SH, Panji pustaka Yogyakarta, 2007, ISBN 979-25-2732-X
* '''''Salah Kaparah Bahasa Jawa''''', Mulyana, et al, Narasi, Yogyakarta,2007, ISBN 979-168-004-3
==Pranala jaba==
 
[[kategori:Paramasastra]] [[kategori:Basa Jawa]]
78.624

besutan