Patèn: Béda antara owahan

670 bèt wis ditambahake ,  13 taun kepungkur
rapekna sithik
Tidak ada ringkasan suntingan
(rapekna sithik)
'''Patèn''' utawi '''pangkon''' punika satunggiling sandhangan panyigeging [[wanda]] ingkang dipunginakaken wonten ing aksara Jawi [[Hanacaraka]]. Ukara ingkang dipun pungkasi mawi patenpatèn/pangkon, ategestegesipun ukara kalawau sampun purna, sampun dumugi pada (titik). Salajengipun utawi sasampunipun arupi ukara enggalénggal. Saupami ukara: "dipun jagi supados aman". Panulisan "aman" punikopunika, sasampunipun n (=n) lajeng dipun pejahi mawi patenpatèn/pangkon, awit ukara sampun dumugi pada (titik).
 
Nanging manawi ukara punikopunika derengdèrèng ngantos pada, pramila anggenipunanggènipun mejahi inggih nganggenganggé aksaranipun piyambak, nanging aksara salajengipun kedah aksara ingkang ngemu patenpatèn ingkang kagambar wonten ing daftar PASANGAN AKSARA [[Gambar:Paten (gambarJavanese ing kotakscript).png|20px]].
Saupami ukara "dipun jagi supados aman" kalawau, mila "supados" ingkang mejahi s =sa, boten dipun pangku awit ukara dereng purna, pramila "supados", aksara s ingkang pungkasan tetep katulis sa, salajengipun aksara a=ha saking "aman" kedah katulis ha ingkang mawi paten (kagambar iang kotak pasangan aksara pernah nginggil kiwa)patèn.
[[Gambar:Pasangan aksara Jawa.png|thumb|250px]]
Kiriman Pak Dar-STM Strada.
 
==Mangga mirsani==
* [[Hanacaraka]]
* [[Layar]]
* [[Wignyan]]
 
==Pranala jawi==
* {{id}}{{jv}} [http://hanacaraka.fateback.com Font Carakan] Font hanacaraka saged dipun download gratis.
* {{en}} [http://www.omniglot.com/writing/javanese.htm Piranti lunak Hanacaraka ing Omniglot]
* {{en}} Website resmi Komputerisasi aksara Tradhisional Donya [http://www.unicode.org/roadmaps/bmp/ :: Hanacaraka]
* {{id}} [http://www.pallawa.com/ Software Aksara Jawa]
 
[[Kategori:Basa Jawa]][[Kategori:Aksara Jawa]][[Kategori:Hanacaraka]]
78.625

besutan