Pawon: Béda antara owahan

1.293 bèt wis ditambahake ,  12 taun kepungkur
+ sithik
(+ pranala)
(+ sithik)
[[Gambar:Keuken.jpg|thumb|Sawijining pawon modèrn]]
'''Pawon''' sacara [[harafiah]] tegesé sawijining panggonan, biasané ing jero [[omah]] kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa [[pangan]]. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Ananging tembung '''pawon''' bisa uga ngarujuk marang aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki yakuwi panganan.
 
== Wangun pawon ==
Kanthi tuwuhing [[budaya]] lan [[teknologi]], wangun pawon tansah owah. Perencanaan pawon modèrn saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon yakuwi panyimpenan (kaya [[kulkas]]), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi kasebut, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun pawon sing umum yakuwi
* Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
* Wangun liya fungsi ing dhuwur, yaiku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
* Wangun pawon L, yakuwi alat-alat pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
* Wangun pawon U, yaiku mangon ing telung témbok.
Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.
 
==Masakan pawon==
Akeh masakan sing dhadi pangane wong Jawa mulai jaman kalabendhu. Pramila, kaca iki nyoba mitulungi panjenengan sakabeh kanggo ngangkat masakan tanah Jawa. tembung ''Pawon'' sejatiné nduwé arti "panggonan kanggo masak", yèn ing basa Indonesia yaiku ''dapur.''
 
== Panganan ==
{|
|
* [[Taoto]]
* [[Sate Blora]]
* [[Soto Solo]]
* [[Soto Kudus]]
|
* [[Tahu lonthong Blora]]
* [[Tongseng]]
* [[Sega Gudheg]]
* [[Pecel Madhiun]]
|
* [[Rawon]]
* [[Rujak Cingur]]
* [[Tahu Tek]]
* [[Fosko]]
|
* [[Dhawet]]
* [[Mendhoan]]
* [[Sego Gandul]]
* [[Sambel Korek]]
|
* [[Tempe Bacem]]
* [[Sego Kucing]]
* [[Kikil]]
* [[Soto Dhok]]
|}
 
== Resep ==
 
 
==Uga delengen==
* [[Piranti pawon]]
* [[Kulkas]]
* [[Bumbu pawon]]
* [[Lading]]
 
78.625

besutan