Boris Yeltsin: Béda antara owahan

235 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
c
ngrampungake mertal
(seka id, durung rampung dipertal)
 
c (ngrampungake mertal)
'''Boris Nikolayevich Yeltsin''' ({{IPA2|bʌˈrʲis nʲikoˈlajevɨtɕ ˈjelʲtsɨn}}, [[Basa Rusia|Rusia]]: Бори́с Никола́евич Е́льцин) ([[1 Februari]] [[1931]] - [[23 April]] [[2007]]) tampil sepindhah kanggé posisi [[Présidhèn Rusia|Présidhèn Federasi Rusia]], njabat taun 1991-1999. Panjenenganipun miyos ing [[Sverdlovsk]] (sapuniki [[Yekaterinburg]]), [[Rusia|Républik Sovyèt Rusia]], [[Uni Sovyèt]] lan présidhèn [[Rusia]] samangsa pasca Uni Sovyèt.
 
== Riwayat politikpulitik ==
<!--
Éra Yeltsin punika mangsa dramatis salebetipun sajarah Rusia — periode ingkang dipuntengeri kanthi éwah-éwahan pulitik révolusioner, demokrasi - sesarengan kaliyan wontenipun masalah ageng pulitik lan sosial, setunggil ing antawisipun inggih punika korupsi ingkang ngrajalela lan binuka.
== Riwayat politik ==
Era Yeltsin adalah masa dramatis dalam sejarah Rusia — periode yang ditandakan dengan perubahan politik revolusioner, demokrasi - bersama dengan adanya masalah besar politik dan sosial, satu di antaranya ialah korupsi yang merajalela dan terbuka.
 
PadaIng wulan [[Juni]] [[1991]] Yeltsin naikminggah takhta bersamasesarengan dengankaliyan gelombang harapanpangajeng-ajeng ingkang tinggiinggil demidhemi reformasiréformasi politik[[pulitik]] danlan kekecewaankakuciwan dengankaliyan kekuasaankakuwaosan komunis.
 
PadaTanggal [[12 Juni]] Yeltsin dipilihdipunpilih sebagaiminangka presidenprésidhèn RepublikRépublik Sosialis SovietSovyèt Rusia yangingkang dibentukdipunbentuk menjadidados federasi dengankanthi 57% darisaking suaraswantun, menjadidados presidenprésidhèn pertamasepindhah yangingkang dipilihdipunpilih secarasacara langsung diing sejarah[[sajarah]] Rusia.
 
PadaIng bulanwulan [[Agustus]] [[1991]], Yeltsin mendapatkanpikantuk pujianpangalembana internasional karenaamargi iapanjenenganipun secarasacara beranikendel danlan sebagaiminangka seorangsatunggiling demokrat mampusaged melawannglawan usaha kudetakudhéta yangingkang dilakukandipunlampahi olehdéning kaum komunis garis keras. HalPerkawis inipuniki akhirnyaing membawapungkasanipun kehancuranmbeta ancuripun komunisme tetapinanging jugaugi kehancuranancuripun Uni SovietSovyèt, namunnanging menjadikanndadosaken Yeltsin sebagaiminangka tiyang orangpaling terkuatkiyat diing [[Kremlin]].
 
Émanipun panjenenganipun piyambak dados satunggiling autokrat otoritèr lan mboten naté pikantuk malih popularitasipun lan panjenenganipun nilar jabatan nalika tanggal [[31 Desember]] [[1999]] minangka tiyang ingkang dipunsengit. Panjenenganipun dipungantosaken déning [[Vladimir Putin]].
 
Sayangnya ia sendiri menjadi seorang autokrat otoriter dan tidak pernah meraih kembali popularitasnya dan ia meninggalkan jabatan pada tanggal [[31 Desember]] [[1999]] sebagai seseorang yang dibenci. Ia digantikan oleh [[Vladimir Putin]].
-->
Panjenenganipun tilar donya tanggal [[23 April]] [[2007]] amargi gagal [[jantung]].
 
8.252

besutan