Alexandria: Béda antara owahan

28 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
bot Menambah: yi:אלעקסאנדריע; kosmetik perubahan
c (bot Menambah: ext, mr, qu, sc Mengubah: kk)
c (bot Menambah: yi:אלעקסאנדריע; kosmetik perubahan)
{{kagunaansanès|Alexandria}}
[[ImageGambar: Alexandria 12-9-2005 3.JPG |thumbjmpl|rightka|400px| Alexandria]]
[[Gambar:Alexandria egypt.jpg|thumbjmpl|220px|Citra satelit Iskandariyah]]
'''Alexandria''' utawa '''Iskandariyah''' ([[basa Yunani|Yunani]] Ἀλεξάνδρεια; [[basa Arab|Arab]] <big><big>الإسكندرية</big></big>, ''al-iskandariyyah''; [[basa Koptik|Koptik]] Rakotə) kuwi [[kutha]] [[pelabuhan]] utama ing [[Mesir]], lan [[kutha]] paling gedhé kaloro ing negara kasebut, lan uga ibukutha pamaréntahan [[Al Iskandariyah]] kang dumunung ing pesisir [[Segara Tengah]]. Kutha iki dumunung ing koordinat {{coor dm id|31|12|N|29|15|E||LU|BT}}, 208 km ing sisih kulon-lor [[Kairo]]. Kutha iki nduwèni populasi 3.341.000 jiwa.
 
Dijenengaké saka jeneng kang ngadegaké, [[Alexander Agung]], lan minangka panggonan panguwasa [[dinasti Ptolemaik|Ptolemaik]] Mesir kang cepet dadi kutha paling mégah saka donya [[peradaban Hellenistik|Hellenistik]]; dadi kutha nomer loro sawisé [[Roma]] jroning jembar lan kasugihané. Ananging, sawisé madeg kutha [[Kairo]] déning panguwasa Islam Mesir ing jaman pertengahan statusé minangka ibukutha negara rampung, lan ngalami kamunduran, lan ing pungkasan periode [[Karajan Ottoman|Ottoman]] sangsaya suda dadi désa perikanan silik.
[[ImageGambar:San Stefano Grand Plaza.JPG|thumbjmpl|right ka|400px|San Stefano , Alexandrie]]<br />
== Delengen uga ==
* [[Bibliotheca Alexandrina]] (Kapustakan Iskandariyah)
 
== Pranala njaba ==
{{commons|Category:Alexandria}}
{{Wikitravel|Alexandria}}
* {{en}} [http://ce.eng.usf.edu/pharos/Alexandria/index.html Tentang Iskandariyah]
* {{en}} [http://www.sevenwondersworld.com/wonders_of_world_lighthouse_alexandria.html Seven Wonders of the world: Lighthouse of Alexandria]
* {{en}} [http://www.unesco.org/csi/pub/source/alex5.htm Mostafa el-Abbadi on the pivotal place of Alexandria in Greek and Roman era trade networks]
* {{en}} [http://st-takla.org/Alexandria-1.html More about Alexandria at St. Takla Church]
 
{{Link FA|af}}
 
[[Kategori:Kutha ing Mesir]]
[[Kategori:Alexandria]]
[[Kategori:Geografi]]
 
{{Link FA|af}}
 
[[af:Alexandrië]]
[[war:Alexandria]]
[[wo:Alegsàndiri]]
[[yi:אלעקסאנדריע]]
[[zh:亚历山大港]]
[[zh-yue:亞歷山大港]]
39.441

besutan