Wikipedia:Vandalisme: Béda antara owahan

1.176 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
c
Suntingan 93.148.1.124 (dhiskusi) dipunwangsulaken dhateng ing vèrsi pungkasan déning Almabot
c (Suntingan 93.148.1.124 (dhiskusi) dipunwangsulaken dhateng ing vèrsi pungkasan déning Almabot)
'''Vandalisme''' yakuwi panambahan, pambusakan, utawa pangowahan isi kang sacara disengaja kanggo ngurangi kualitas [[ensiklopedia]]. Jinis vandalisme kang paling umum yakuwi ngganti tulisan kang ana nganggo tulisan kang nyebelaké, ngosongké kaca, utawa nyisipaké lelucon konyol lan bab-bab kang ora migunani liyané.
 
Kabèh usaha kamthi niat kang becik kanggo ngembangaké ensiklopedia, senajan salah arah, kuwi dudu vandalisme. Pangowahan kanthi niat èlèk kang ora ketara ora dianggep vandalisme ing Wikipedia. Contoné, ngisi artikel nganggo tulisan kang sifaté mung opini kuwi dudu vandalisme. Nanging senajan mangkono bab iki tetep dianggep ora migunani, lan tetep kudu dibusak.
 
Vandalisme kuwi palanggaran tumrap kawicaksanan Wikipedia. Tindhakan iki kudu diawasi lan ditangani - yèn ora bisa nangani dhéwé, panjenengan bisa njaluk pitulung saka wong liya.
 
Sawijining [http://researchweb.watson.ibm.com/history/index.htm studi kang diayahi déning IBM ing taun 2002] nuduhaké yèn akèh kadadéyan vandalisme ing Wikipedia Basa Inggris dibalèkaké jroning wektu limang menit ([http://researchweb.watson.ibm.com/history/results.htm delengen laporan resminé]). Senajan mangkono, vandalisme tetep minangka masalah kanggoné kabèh panganggo, lan minangka ide kang apik nalika ngowahi artikel supaya ngecèk riwayat artikel sadurungé (se3jarah kaca), kanggo ndeleng apa wis ana vandalisme tanpa diweruhi - senajan pangowahan pungkasan lagi waé kadadèn limang menit sadurungé.
 
Ora kabèh vandalisme dilakokaké kanthi kasar. Suwaliké ora kabèh owah-owahan gedhé lan kontroversial kuwi minangka vandalisme. Diperlokaké katelitèn kanggo nemtokaké apa sawijining data utawa informasi anyar iku bener utawa minangka vandalisme.
78.624

besutan