Sèl (biologi): Béda antara owahan

30 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
c
bot Menambah: lbe:Жаннакъатта; kosmetik perubahan
c (bot Mengubah: qu:Silula)
c (bot Menambah: lbe:Жаннакъатта; kosmetik perubahan)
[[Gambar:Cork Micrographia Hooke.png|right|300px|thumb|Gambar struktur sèl gabus tutup gendul sing didelok nganggo mikroskop déning [[Robert Hooke]] saka buku [[Micrographia]] sing dadi mula bukané tembung '''sèl''' dipigunaaké kanggo ndhèskripsikaké unit paling cilik organisme urip]]
'''Sèl''' iku unit organisasi paling cilik sing dadi dhasar kauripan ing pangertèn [[biologi]]s. Kabèh fungsi kauripan diatur lan dumadi ing njeron sel. Amarga kuwi, sel bisa nduwé fungsi sacara autonom yèh kabèh kabutuhan uripe kecukupan.
Makluk urip (organisme) kasusun saka siji sèl tunggal (''uniselular'', umpamané [[baktèri]], [[Archaea]], sarta sapérangan [[fungi]] lan [[Protozoa]]) utawa saka sèl akèh (''multiselular''). Ing organisme multiselular dumadi pambagéan tugas marang sel-sel panyusuné, sing dadi dhasar kanggo [[hirarki urip]].
 
Struktur sèl lan fungsi-fungsiné sacara ngéramaké mèh sarupa kanggo kabèh organisme, nanging jalur [[évolusi]] sing ditempuh déning saben golongan gedhé organisme ([[Karajan (biologi)|Regnum]]) uga nduwé kakhususan dhéwé-dhéwé. Sèl-sèl [[prokariota]] adaptasi karo kauripan unisèlular éwadéné sèl-sèl [[eukariota]] adaptasi kanggo urip silih kerja bebarengan ing organisasi sing tumata banget.
* [http://cellimages.ascb.org/ The Image & Video Library] of [http://www.ascb.org/ The American Society for Cell Biology], a collection of peer-reviewed still images, video clips and digital books that illustrate the structure, function and biology of the cell.
* [http://www.centreofthecell.org/ Centre of the Cell online]
 
{{Link FA|ka}}
{{Link FA|vi}}
{{Link FA|es}}
 
[[Kategori:Biologi]]
[[Kategori:Sel]]
 
{{Link FA|es}}
{{Link FA|ka}}
{{Link FA|vi}}
 
[[af:Sel]]
[[ku:Şane]]
[[la:Cellula]]
[[lbe:Жаннакъатта]]
[[lt:Ląstelė]]
[[lv:Šūna]]
40.164

besutan