Kendhang: Béda antara owahan

45 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
bot Menambah: bjn:Babun; kosmetik perubahan
(+ image, + Commonscat)
c (bot Menambah: bjn:Babun; kosmetik perubahan)
[[FileGambar:SambaSunda Quintett in Cologne (0253).jpg|thumb]]
[[ImageGambar:Traditional indonesian drums.jpg|thumb|Kendhang]]
'''Kendhang''' iku salahsijining piranti [[gamelan Jawa]] sing ditabuh nganggo kombinasi antara tlapakan karo driji, dadi ora nganggo [[tabuh]]. Ing musik modhèrn, piranti iki digolongaké piranti [[perkusi]]. Kendhang disèlèhaké ing wadhah panyangga saka kayu sing wujudé mèmper huruf '''Y'''.
 
== Wujud ==
Wujudé mèh silindher, simetris, ing salah siji sisih rada gedhé tinimbang sisih lawané. Bagéyan sing luwih gedhé umumé disèlèhaké ing tengening panabuh. Kendhang iki ukurané luwih cilik tinimbang [[bedhug]].
 
== Jinis ==
Ana 4 jinis kendhang sing umum dienggo ing gamelan yaiku: (urutan saka sing paling gedhé ukurané)
* [[Kendhang gendhing]] utawa [[kendhang ageng]], nduwé nadha swara paling cendhèk
* [[Kendhang wayangan]]
* [[Kendhang batangan]] utawa [[ciblon]]
* [[Kendhang ketipung]], nduwé nadha swara paling dhuwur
 
== Fungsi ==
Piranti [[gamelan]] iki fungsiné kanggo ngatur irama utamané yèn arep ngowahi irama uga kanggo ngatur tempo musik supaya ajeg. Kendhang uga sok kanggo tengeran babak-babak ing reroncèn musik gamelan lan ing pérangan akir/panutup swara [[suwukan]].
 
== Jinis swara lan cara nabuh ==
Akèh jinis swara sing isa diasilaké saka piranti kendhang iki yaiku antarané:
* '''Dlong''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan sing langsung diculaké. Swara iki nduwé nadha paling cendhèk.
* '''Dhah''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabeh driji lan sabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculaké.
* '''Thung''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo driji sing langsung diculaké. Yèn ing kendhang ketipung, swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé ning ditabuh nganggo jempol utawa driji panuding sing langsung diculaké.
* '''Ket''': swara iki metu saka pérangan tengah kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo pucuk driji utamané pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculaké (tetep nempèl) utawa nutup.
* '''Tong''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculaké.
* '''Tak''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabeh driji lan sabagéyan tlapakan tangan lan ora diculaké utawa tetep nempèl, déné tlapakan tangan tengen nempèl ing bagéyan kendhang sing gedhé. Swara iki nduwé nadha paling dhuwur.
* '''Deng''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo kabèh driji ono ing sisih pinggir kendhang. Sumber : Hari Kendhang Kabupaten Madiun.
 
== Notasi ==
Notasi swara kendhang sing umum dienggo yaiku:
* Swara '''dlong''' diwakili simbol '''D'''
* Swara '''dhah''' diwakili simbol '''b'''
* Swara '''thung''' diwakili simbol '''p'''
* Swara '''ket''' diwakili simbol '''k'''
* Swara '''tong''' diwakili simbol '''o'''
* Swara '''tak''' diwakili simbol '''t'''
* Swara '''deng''' diwakili simbol '''B'''
 
 
{{Commonscat|Indonesian drums}}
{{Piranti gamelan Jawa}}
 
[[Kategori:Gamelan]] [[Kategori:Gamelan Jawa]] [[Kategori:Kendhang]]
[[Kategori:Gamelan]]
[[Kategori:Gamelan Jawa]]
[[Kategori:Kendhang]]
 
[[bg:Кенданг]]
[[bjn:Babun]]
[[de:Kendang]]
[[en:Kendang]]
38.236

besutan