Uwuh: Béda antara owahan

39 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
typo
(rapekna sithik)
(typo)
[[Gambar:Sampahbdg.jpg|frame|SampahLarahan menumpuknumpuk diing Jl.Dalan Pasteur, [[BandungBandhung]], Mei [[2006]]]]
'''Larahan''' utawa '''uwuh''' ([[Basa Indonésia]]: sampah, [[Basa Sundha]]: runtah), iku barang sisa kang wis ora dikarepaké manèh utawi barang sing sengaja utawa ora sengaja dibuang sumberé saka prosès manungsa lan alam semèsta, sing durung ana aji sing migunani.
==Jinis larahan==
*Larahan [[Anorganik]] larahan sing ora iso ajur
===Miturut wujud===
'''Larahan miturut wujudé''' Larahan yaiku barang sing padetpadhet utawa encerèncèr sing wis ora digunakakedipigunakaké manehmanèh lan bebucalebebucalé manungsa, kewankéwan,pipis lan larahan èncèr bisa uga awujud larahan rumah tangga.
*Larahan [[pawon]]
*Larahan [[kebon]]
===Miturut bahan===
'''Miturut bahane''' Larahan iku di kelompokake dadi larahan organik lan anorganik
*Larahan organik yaiku larahan sing asale saka barang ana kandungan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa [[janganan]] (sayuran), kewan, [[deluwang]], petilan-petilan kayu saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, suket lan sak panunggalipun.Sejatine proses pangolahe larahan ora winates diayahi dening pabrik utawa perusahaan gedhe. Para warga lumrah uga bisa ngayahi/nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisane para ibu mangsak saka janganan (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane pitik, bebek, menthok, lan banyak, utawa dipakakake raja kaya
*Larahan anorganik yaiku larahan sing ora isobisa ajur/lebur karo lemah lan isobisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhake [[polusi]] koyotokayata botolgendul plastik, tilas ban mobil, rongsokan omplong, tong, gabus lan sakpiturute. Larahan anorganik ora isobisa lebur ing lemah.
 
==Cara ngolah larahan==
*Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, iso di budidayake digawe rabuk kompos sing diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhaidiwadhahi emberèmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijinwsawijiné jenisjinis cacing sing gelis anggoneanggoné mangan cacahan utawa obat sing isobisa leburakedilebur marang larahan, saenggosaéngga isobisa dadi [[kompos]]. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibangdingakedibandhingaké pupuk kimia, ramah karo lingkungan sakubengesaubengé lan dol-dolanedodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka [[tlethongtléthong]] amarga njijiki
 
*Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora iso diolah manungsa kajaba karo mesin olah sing canggih, nanging ana carane ngolah yaiku digawe utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawe saka bahan sing anyar lan isobisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyane.Dolanan sing kaya mengkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik sing diolah uga kaya dene tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune sing diarani ngolah larahan anorganik sing kaya mengkono iku dijupuk mumpangatemumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.
 
==Kagunan ngolah larahan==
78.625

besutan