Lesung: Béda antara owahan

369 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
typo
(Kaca énggal: '''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah pari utawa gabah supaya dadi beras. Mupangaté piranti punika kanggo misahake kulit gabah (berambut) saka pari, yaitu carane di...)
 
(typo)
'''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti punikaiku kanggo misahakemisahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaituyaiku caranecarané kanthi di tutu (utawa dideplok) alon2,. gabahGabah kang diolah dilébokakedilebokaké ninging bagiangbagéan sing bolong . Lesung kangbiasa dimupangatakedidèlèh akeh kang biasane dipanggokake ninging [[pawon]],. Lesung iku sabeneresabeneré mung wadaharupa wadhah kang cekung, biasanebiasané di gawegawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan di bolongi bagianbagéan tengah utawa dibuangdibuwang bagian tengahe,tengahé kanthi(digrowongi) jerunganti [[jati]] kang gédèjero. Pari utawa gabah punika di tutu (deplokdideplok) karonganggo [[alu]], cagak utawa tongkat kangsing digawedigawé saka kayu, bolakbola-balikbali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (beramputberambut).Lesung uga kanggo nutu (deplog) mumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], uga barang-barang kang atos banjur dilembutake kang jumlahe akeh.Amarga perkembangan jaman kang canggih lesung jaman maju wis ora kanggo nutu pari,tapi lesung ing jaman maju iki dimupangatake kanggo pajangan ana ing omah,utawa diolah dadi bakalan kang ono manfaaté, koyoto :papan, kusen, meja, lawang.Lesung uga bisa kanggo piranti suara kang.Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.Ana ing jaman sakiki lesung dadi golekan, karana kayu jati ingkang tua wis jarang ditemoni lan regane larang. Lesung ing mata kolektor dadi barang kang aji lan antik nduweni [[seni]] ingkang nilane nduwur lan antik.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (deplok) bumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
 
Lesung uga bisa dadi piranti kanggo ngetokaké suara kang énak dirungu yaiku arupa kothèkan. Nalika nutu bebarengan, wong padésan nuthuk aluné nganggo irama lan senggakan kayadéné nabuh tetabuhan dadi banjur ngasilaké swara sing harmoni kanggo nambah semangat nyambutgawé.
 
Amarga perkembangan jaman, lesung ing jaman maju wis ora kanggo nutu pari manèh, ananging wis akèh owah-owahan kagunané. Ing jaman maju iki lesung kerep dimupangataké kanggo pajangan ana ing omah utawa diolah dadi bakalan kang luwih mupangati, kayata : digawé papan, [[kusèn]], [[méja]], [[lawang]] utawa [[wayang golèk]].
 
Amarga kayu jati sing tua saiki wis arang ditemoni lan regané larang banget mula ing mata para kolèktor banjur dadi barang kang aji lan antik sing nduwèni [[seni]].
 
[[Kategori:Piranti]]
78.624

besutan