Lesung: Béda antara owahan

310 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
typo
(+ interwiki link)
(typo)
'''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaiku carané kanthi di tutu utawa dideplok alon2. Gabah kang diolah dilebokaké ing bagéan sing bolong. Lesung biasa didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung arupa wadhah kang cekung, biasané di gawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan di bolongi bagéan tengah utawa dibuwang bagian tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (dideplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut). Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu. Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (deplok) bumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
 
Amarga kayu jati sing tua saiki wis arang ditemoni lan regané larang banget mula ing mata para kolèktor banjur dadi barang kang aji lan antik sing nduwèni [[seni]].
 
==Deleng uga==
* [[Alu]]
 
==Pranala jaba==
 
[[Kategori:Piranti]]
78.624

besutan