Lesung: Béda antara owahan

88 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
+gbr lumpang
(typo)
(+gbr lumpang)
'''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaiku carané kanthi di tutu utawa dideplok alon2. Gabah kang diolah dilebokaké ing bagéan sing bolong. Lesung biasa didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung arupa wadhah kang cekung, biasané di gawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan di bolongi bagéan tengah utawa dibuwang bagian tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (dideplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut).
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu. Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
==Lumpang==
[[File:MörserPflanzenmaterial.jpg|left|thumb|Gambar lumpang lan cowèk]]
Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (deplok) bumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
78.624

besutan