Budaya Jawa: Béda antara owahan

1.935 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
'''Budaya Jawa''' pranataning uripe wong [[Jawa]] nuju kasampuraning jalma [[manungsa]]. Pranatan iki tegese pangerten lan cara. Pangerten bab urip nuduhake sapa sejatinging manungsa iku, jejer lan kewajibane. Dene cara nuduhake pakeming tumindak ing [[purwa]], [[madya]] lan [[wusana]] ning kahanan. Uripe wong Jawa tansah njaga larasing swasana. Dadi kabeh perangane urip kaya ta pribadine dhewe, liyan, alam lan apa wae sing ana sakliyane dheweke kudu isa nampa lan nyengkuyung budine sing nuju marang kasampurnaning urip. [[gambar:Wayang topeng.jpg|thumb|200px|right|[[Wayang wong]], mujudaké salah sawijining budaya Jawa]]
Budaya Jawa
==Sajarah==
Saka Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas ing basa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika mawi basa Jawi
Budaya utawa kabudayan [[Jawa]] iku salah siji kabudayan sing wis mapan, amarga wis suwe banget anane. Budaya Jawa ora madeg dhewe. [[Animisme]], [[Dinamisme]] miwiti ananing Budaya Jawa. [[Hindhu]], [[Budha]], [[Nasrani]] lan [[Islam]] ya akeh banget pasumbange marang Budaya Jawa. Budaya Jawa wiwit mula bukane gampang nampa lumebune bab-bab anyar saka njaba angger ora sisip sembir karo pokok ugerane. Budaya Jawa urip bebarengan karo [[Agama]] lan Kapitadosan sing ana. Wataking Budaya Jawa sing tansah nggoleki larase swasana gampang nampa ananing budaya liya.
Langsung menyang: pandhu arah, golèk
 
Budaya Jawa pranataning uripe wong Jawa nuju kasampuraning jalma manungsa. Pranatan iki tegese pangerten lan cara. Pangerten bab urip nuduhake sapa sejatinging manungsa iku, jejer lan kewajibane. Dene cara nuduhake pakeming tumindak ing purwa, madya lan wusana ning kahanan. Uripe wong Jawa tansah njaga larasing swasana. Dadi kabeh perangane urip kaya ta pribadine dhewe, liyan, alam lan apa wae sing ana sakliyane dheweke kudu isa nampa lan nyengkuyung budine sing nuju marang kasampurnaning urip.
Wayang wong, mujudaké salah sawijining budaya Jawa
Bab lan Paragraf
[delikna]
 
== * 1 Sajarah==
* 2 Sub Budaya Jawa
o 2.1 Jawa Wetanan
o 2.2 Jawa Tengahan
o 2.3 Jawa Banyumasan
* 3 Tradisi lan Adat
* 4 Liyane
* 5 Pranala Jaba
 
[sunting] Sajarah
 
Budaya utawa kabudayan [[Jawa]] iku salah siji kabudayan sing wis mapan, amarga wis suwe banget anane. Budaya Jawa ora madeg dhewe. [[Animisme]], [[Dinamisme]] miwiti ananing Budaya Jawa. [[Hindhu]], [[Budha]], [[Nasrani]] lan [[Islam]] ya akeh banget pasumbange marang Budaya Jawa. Budaya Jawa wiwit mula bukane gampang nampa lumebune bab-bab anyar saka njaba angger ora sisip sembir karo pokok ugerane. Budaya Jawa urip bebarengan karo [[Agama]] lan Kapitadosan sing ana. Wataking Budaya Jawa sing tansah nggoleki larase swasana gampang nampa ananing budaya liya.
[sunting] Sub Budaya Jawa
[sunting] Jawa Wetanan
 
Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Jawa Wetan
 
Sub budaya Jawa Wetanan iku sing umume ana ing provinsi Jawa Wetan. Sub budaya iki sebageyan dipengaruhi budaya Madura lan sebageyan maneh esih nganut budaya Jawa kuna, Tuladhane kaya dene sing dianut suku Tengger.
[sunting] Jawa Tengahan
 
Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Jawa Tengah
 
Sub budaya Jawa Tengahan iku ana ing sisih wetan provinsi Jawa Tengah lan sisih kulon Jawa Wetan. Umume dipengaruhi budaya sing urip neng kratonan.
[sunting] Jawa Banyumasan
 
Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Banyumasan
 
Sub budaya Jawa Banyumasan iku ana ing sisih kulon provinsi Jawa Tengah. Sub budaya iki luwih sederhana lan nganut nilai-nilai egaliter, cablaka lan baworan.
[sunting] Tradisi lan Adat
 
* Upacara adat Jawa
* Pengantenan adat Jawa
* Nyadran
 
[sunting] Liyane
 
* Rasukan adat Jawa
* Umah adat Jawa
* Kalendher Jawa
* Watek Jawa
* Keris Jawa
* Seni tradhisional saking Jawa
 
==Sub Budaya Jawa==
Naraguna anonim