Budaya Jawa: Béda antara owahan

45 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
pasang aksara
c (Suntingan 118.96.134.24 (dhiskusi) dipunwangsulaken dhateng ing vèrsi pungkasan déning 125.164.224.143)
c (pasang aksara)
'''Budaya Jawa''' pranataning uripeuripé wong [[Jawa]] nuju kasampuraning jalma [[manungsa]]. Pranatan iki tegesetegesé pangertenpangertèn lan cara. PangertenPangertèn bab urip nuduhakenuduhaké sapa sejatinging manungsa iku, jejer lan kewajibanekewajibané. DeneDéné cara nuduhakenuduhaké pakeming tumindak ing [[purwa]], [[madya]] lan [[wusana]] ning kahanan. UripeUripé wong Jawa tansah njaga larasing swasana. Dadi kabehkabèh peranganepérangané urip kaya ta pribadinepribadiné dhewedhéwé, liyan, alam lan apa waewaé sing ana sakliyanesakliyané dhewekedhèwèké kudu isa nampa lan nyengkuyung budinebudiné sing nuju marang kasampurnaning urip. [[gambar:Wayang topeng.jpg|thumb|200px|right|[[Wayang wong]], mujudaké salah sawijining budaya Jawa]]
 
==Sajarah==
Budaya utawa kabudayan [[Jawa]] iku salah siji kabudayan sing wis mapan, amarga wis suwesuwé banget ananeanané. Budaya Jawa ora madeg dhewedhéwé. [[Animisme]], [[Dinamisme]] miwiti ananing Budaya Jawa. [[Hindhu]], [[Budha]], [[Nasrani]] lan [[Islam]] ya akehakèh banget pasumbangepasumbangé marang Budaya Jawa. Budaya Jawa wiwit mula bukanebukané gampang nampa lumebunelumebuné bab-bab anyar saka njaba angger ora sisip sembir karo pokok ugeraneugerané. Budaya Jawa urip bebarengan karo [[Agama]] lan Kapitadosan sing ana. Wataking Budaya Jawa sing tansah nggolekinggolèki laraselarasé swasana gampang nampa ananing budaya liya.
 
==Sub Budaya Jawa==
===Jawa WetananWétanan===
<i>'''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Jawa Wetan]]'''</i>
 
Sub budaya Jawa WetananWétanan iku sing umumeumumé ana ing provinsi [[Jawa WetanWétan]]. Sub budaya iki sebageyansebagéyan dipengaruhi budaya [[Madura]] lan sebageyansebagéyan manehmanèh esihisih nganut budaya Jawa kuna, TuladhaneTuladhané kaya denedéné sing dianut [[suku Tengger]].
 
===Jawa Tengahan===
<i>'''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Jawa Tengah]]'''</i>
 
Sub budaya Jawa Tengahan iku ana ing sisih wetanwétan provinsi Jawa Tengah lan sisih kulon Jawa WetanWétan. UmumeUmumé dipengaruhi budaya sing urip nengning [[kraton]]an.
 
===Jawa Banyumasan===
<i>'''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Banyumasan]]'''</i>
 
Sub budaya Jawa Banyumasan iku ana ing sisih kulon provinsi [[Jawa Tengah]]. Sub budaya iki luwih sederhanaprasaja lan nganut nilai-nilai egaliter, [[cablaka]] lan [[baworan]].
 
==TradisiTradhisi lan Adat==
*[[Upacara adat Jawa]]
*[[Pengantenan adat Jawa]]
*[[Nyadran]]
 
==LiyaneLiyané==
*[[Rasukan adat Jawa]]
*[[Umah adat Jawa]]
8.252

besutan