Codex Sinaiticus: Béda antara owahan

73 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
nerusake mertal sithik
(anyar, seka id)
 
c (nerusake mertal sithik)
Cariyos kepripun Von Tischendorf manggihaken naskah manuskrip puniki, ingkang ngandhut sebagéyan ageng kitab Prajanjian Lawas lan sedaya kitab Prajanjian Énggal, mèmper kaliyan cariyos satunggiling roman. Von Tischendorf dumugi biara puniki tanggal [[31 Januari]]; nanging panylidhikanipun boten ngasilaken punapa-punapa. Tanggal [[4 Februari]], panjenenganipun sampun mutusaken kanggé wangsul tanpa pikantuk asil lelampahanpun. "Mila ing dinten punika, nalika saweg mlampah-mlampah kaliyan kepala biara, panjenenganipun nggetuni kagagalanipun. Sasampunipun wangsul saking mlampah-mlampah, Von Tischendorf manggihi sang biarawan malih dhateng kamaripun lan ing mrika sang biarawan nedahaken satunggiling salinan naskah ingkang dipunsebut minangka salinan naskah ''Septuaginta'' ingkang dipungadhahi déning biarawan puniki. Naskah manuskrip puniki dipun bungkus salembar kain lan nalika gulungan dipun bukak, Von Tischendorf ugi kagèt lan rumaos gambira amargi inggih puniki dhokumèn ingkang dipun pados-padosi sauntawis panjenenganipun sampun katelasan pangajeng-ngajeng kanggé manggihaken dhokumèn wau. Tujuanipun inggih punika kanggé jangkepi potongan ''Septuaginta'' ingkang panjenengan panggihaken taun [[1844]] lan ingkang panjenenganipun wedharaken arupi naskah [[perkamen]] Yunani awangun ''[[codex]]'' ([[buku]]) ingkang paling tuwa. Nanging boten namung puniku kémawon ingkang panjenenganipun panggihi, panjenenganipun ugi manggihaken setunggal salinan kitab Prajanjian Ènggal Yunani ingkang jangkep, boten kirang setunggal kaca utawi setunggal paragraf kémawon." <!--Mila sasampunipun négosiasi radi dangu, Von Tischendorf pikantuk naskah ingkang ''berharga'' sanget puniki lan ngintunaken dhumateng Tsar Alexander II ing Rusia ingkang ''betul-betul menghargainya''. Salajengipun Tsar mréntah kanggé nerbitaken naskah puniki ing wangun [[faksimile]] supaya tulisan kuna ini bisa langsung diperlihatkan ke khalayak yang lebih ramai.
 
Seluruh naskah berbentuk codex ini terdiri atas 346 1/2 halaman [[folio]], dan ditulis dalam empat kolom. Dari semua folio ini 199 memuat teks kitab Perjanjian Lama dan 147 1/2 teks kitab Perjanjian Baru. Kitab-kitab Perjanjian Baru disusun sebagai berikut: keempat Injil, [[Surat-surat Rasul Paulus]], [[Kisah Para Rasul]], [[Surat-surat Katolik]] (''Catholic Epistles''), dan [[Kitab Wahyu]]. Meski beberapa bagian dari kitab [[Kejadian]] dan [[Bilangan]] kemudian ditemukan dijilid pada buku-buku yang lain, lalu mereka berbaik hati dan kemudian dikirim ke Von Tischendorf. Namun oleh pengurus biara sekarang ''Codex'' ini dianggap dicuri.-->
 
PadaIng bulanwulan [[Mei]] [[1975]] sewaktunalika sedangsaweg direnovasidipun rénovasi, para biarawan biara Santa Katarina menemukanmangihaken sebuahsatunggal ruanganruwangan diing bawahsaandhapipun [[kapel]] St. George yangingkang mengandungngandhung banyakkathah fragmenfragmèn-fragmenfragmèn perkamenperkamèn. DiIng antaraantawisipun fragmenfragmèn-fragmenfragmèn inipuniki, tigabelastigawelas halamankaca ''Codex Sinaiticus'' darisaking kitab [[PerjanjianPrajanjian LamaLawas]] yangingkang hilangical, ditemukandipuntemokaken.
 
SejarahSajarah awal naskah inipuniki tidaklahboten diketahuidipun mangertos. [[Kolofon]] kitab [[Ezra]] danlan [[Ester]] menunjukkannedahaken bahwabilih naskah inipuniki pernahnaté beradawonten diing [[Caesarea Palaestina]] padanalika [[abad kekaping-6]] danlan [[abad kekaping-7]]. Para pakar berspekulasikagungan bahwaspékulasi bilih naskah inipuniki dipun ditulisserat diing [[Mesir]].
 
Taun [[British Library1933]] pada tahun, [[1933British Library]] membelinumbas naskah inipuniki darisaking pemerintahanpamarétahan komunis [[Uni SovietSovyèt]] sebesarkanthi regi £100.000. -->
 
== Cathetan suku ==
8.252

besutan