Codex Sinaiticus: Béda antara owahan

15 bèt wis dibusak ,  10 taun kepungkur
c
typo sithik
c (nerusake mertal sithik)
c (typo sithik)
'''''Codex Sinaiticus''''' (dipun simpen ing [[London]], [[British Library]], Add. 43725; Gregory-Aland no. '''א''' (Aleph) utawi '''01''') punika satunggiling [[naskah]] manuskrip jangkep [[Prajanjian Anyar|Prajanjian Ènggal]] ingkang asalipun saking [[abad kaping-4]]. Naskah puniki dipun serat migunakaken huruf kapital Yunani (''[[uncial]]''). Sasanèsipun kitab Prajanjian Ènggal, naskah puniki ugi ngamot bagéyan ageng ''[[Septuaginta]]''. Sesarengan kaliyan ''[[Codex Vaticanus]]'', ''Codex Sinaiticus'' punika salah satunggil naskah Prajanjian Ènggal paling wigatos lan ugi ''Septuaginta'' mawi [[basa Yunani]] salebetipun ngrunut sajarah tèkstualipun.<ref>Metzger, Bruce M.; Ehrman, Bart D. (2005), ''The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption, and Restoration''. New York, Oxford: Oxford University Press, p. 62.</ref>
 
[[Gambar:Codex sinaticus.jpg|thumb|right|Satunggiling bagPrajanjian Ènggalyanbagéyan ''Codex Sinaiticus'', isi kitab [[Ester]] 2:3-8.]]
''Codex Sinaiticus'' dipunpanggihaken déning [[Constantin von Tischendorf]] nalika lelampahanipun ingkang kaping tiga nuju [[Biara Santa Katarina, Gunung Sinai|Biara Santa Katarina]], ing [[Gunung Sinai]], [[Mesir]], [[1859]]. Lelampahanipun ingkang sepisanan lan kaping kalih, ngasilaken pamanggihan cuwilan-cuwilan naskah saking [[Prajanjian Lawas]], sapérangan ing antawisipun asalipun saking ''tempat sampah''. Tsar [[Alexander II saking Rusia|Alexander II]] saking [[Rusia]] lajeng mréntah panjenenganipun kanggé pados naskah-naskah sanès, ingkang dipunpitadosi tasih saged dipunpanggihaken ing biara Sinai puniki.
 
Cariyos kepripun Von Tischendorf manggihaken naskah manuskrip puniki, ingkang ngandhut sebagéyan ageng kitab Prajanjian Lawas lan sedaya kitab Prajanjian Énggal, mèmper kaliyan cariyos satunggiling roman. Von Tischendorf dumugi biara puniki tanggal [[31 Januari]]; nanging panylidhikanipun boten ngasilaken punapa-punapa. Tanggal [[4 Februari]], panjenenganipun sampun mutusaken kanggé wangsul tanpa pikantuk asil lelampahanpun. "Mila ing dinten punika, nalika saweg mlampah-mlampah kaliyan kepala biara, panjenenganipun nggetuni kagagalanipun. Sasampunipun wangsul saking mlampah-mlampah, Von Tischendorf manggihi sang biarawan malih dhateng kamaripun lan ing mrika sang biarawan nedahaken satunggiling salinan naskah ingkang dipunsebut minangka salinan naskah ''Septuaginta'' ingkang dipungadhahi déning biarawan puniki. Naskah manuskrip puniki dipun bungkus salembar kain lan nalika gulungan dipun bukak, Von Tischendorf ugi kagèt lan rumaos gambira amargi inggih puniki dhokumèn ingkang dipun pados-padosi sauntawis panjenenganipun sampun katelasan pangajeng-ngajeng kanggé manggihaken dhokumèn wau. Tujuanipun inggih punika kanggé jangkepinjangkepi potongan ''Septuaginta'' ingkang panjenengan panggihaken taun [[1844]] lan ingkang panjenenganipun wedharaken arupi naskah [[perkamen]] Yunani awangun ''[[codex]]'' ([[buku]]) ingkang paling tuwa. Nanging boten namung puniku kémawon ingkang panjenenganipun panggihi, panjenenganipun ugi manggihaken setunggal salinan kitab Prajanjian Ènggal Yunani ingkang jangkep, boten kirang setunggal kaca utawi setunggal paragraf kémawon." <!--Mila sasampunipun négosiasi radi dangu, Von Tischendorf pikantuk naskah ingkang ''berharga'' sanget puniki lan ngintunaken dhumateng Tsar Alexander II ing Rusia ingkang ''betul-betul menghargainya''. Salajengipun Tsar mréntah kanggé nerbitaken naskah puniki ing wangun [[faksimile]] supaya tulisan kuna ini bisa langsung diperlihatkan ke khalayak yang lebih ramai.
 
Seluruh naskah berbentuk codex ini terdiri atas 346 1/2 halaman [[folio]], dan ditulis dalam empat kolom. Dari semua folio ini 199 memuat teks kitab Perjanjian Lama dan 147 1/2 teks kitab Perjanjian Baru. Kitab-kitab Perjanjian Baru disusun sebagai berikut: keempat Injil, [[Surat-surat Rasul Paulus]], [[Kisah Para Rasul]], [[Surat-surat Katolik]] (''Catholic Epistles''), dan [[Kitab Wahyu]]. Meski beberapa bagian dari kitab [[Kejadian]] dan [[Bilangan]] kemudian ditemukan dijilid pada buku-buku yang lain, lalu mereka berbaik hati dan kemudian dikirim ke Von Tischendorf. Namun oleh pengurus biara sekarang ''Codex'' ini dianggap dicuri.-->
8.252

besutan