Voli: Béda antara owahan

944 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
+sithik
(+gambar)
(+sithik)
[[File:Europei di pallavolo 2005 - Italia-Russia.jpg|thumb]]
'''Voli''' utawa '''Voli Bal''' utawa ([[basa Indonésia]]: Bola Voli) iku cabang [[olahraga]] sing dimainaké déning rong grup adu-arep. Saben grup dumadi saka enem pemain. Ana uga variasi permainan [[voli pesisir]] (''vola pantai'') sing saben grup mung dumadi saka rong pemain.
 
== Lapangan permainan ==
 
Ukuran lapangan bola voli sing umum yaiku 9 mèter x 18 mèter. Ukuran dhuwur nèt putra 2,43 mèter lan kanggo putri 2,24 mèter.
Garis wates serang kanggo pemain mburi 3 mèter saka garis tengah (sejajar karo jaring). Garis pinggir lapangan kandelé 5 cm.
 
== Cara permainan ==
 
Permainan iki dimainaké déning 2 tim sing saben tim dumadi saka 6 pemain lan dhisik-dhisikan nggayuh angka 25 luwih dhisik.
 
Jroning tim, ana 4 peran wigati, yaiku ''tosser'' (utawa ''setter''), ''spiker'' (''smash''), ''libero'', lan ''defender'' (pemain bertahan). ''Tosser'' utawa pengumpan iku pemain sing tugasé ngumpanaké bal marang pemain liyané lan ngatur serangan. ''Spiker'' tugasé nyemès utawa nggebug bal supaya mlebu ing dhaérah lawan. ''Libero'' iku pemain bertahan sing bisa bébas mlebu metu (dhaérah serang), nanging ora kena ngayahi nyemès. ''Defender'' iku pemain sing bertahan kanggo nampa serangan lawan.
 
==Deleng uga==
78.624

besutan