Masjid Agung Demak: Béda antara owahan

1.782 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
+sithik
Tidak ada ringkasan suntingan
(+sithik)
}}
 
'''Masjid Agung Demak''' miturutpunika satunggiling masjid ingkng paling sepuh ing [[Indonésia]]. Masjid punika dumunung wnten ing dusun Kauman, Demak, Jawi Tengah. Masjid punika dipunpercados naté dados panggénan kempal para ulama (wali) panyebar agami Islam, ingkang kasebat [[Walisanga]], kanggé ngrembag panyebaran agami Islam ing Tanah Jawi lan Indonesia. Miturut '''Babad Demak''', Masjid Agung Demak madegnipun ingmadegipun taun [[1399]] [[Saka]] 477M, ingkang dipuntandhani kaliankanthi [[Candrasengkala]] kang uninipuningkang kados mengatenungelipun ''Lawang Terus Gunaning Janmi''. Ing bageanpérangan sanesipunsanèsipun inggihpunikainggih awujudpunika tinging [[ mihrab]] [[masjid]] wonten gegambargambar [[bulus]], (ing basa latinipun kasebutkasebat ''Trionyx cartilagineus''.) Kanglan dados awujud lelambang ingperlambang taun [[1401]] Saka (1479 M).Bagunan Bangunan kang dipundamel saking kajeng [[jati]], ukuran 31 x 31 m. Lan serambinupun ngadhahi ukuran inggih punika wiyaripun 31 x 15 m.Ing bageanlan payonipun kapengkarkapérang dados sekawan (4) saka (tiang), ingkang kadamel saking kajeng lan asring kasebat karan[[ ''Saka Guru'']]. Payonipun kapengkerkapérang dados tigang undakanundhakan inggihpunikainggih punika ndadosake perlambang Iman , [[Islam]] , kalian IhsaIhsan.Konten Kori (lawang/senthong) ingkang cacahipun gangsal (5) ngelambangakenglambangaken gangsal rukun islam lan cendhélanipun ingkahingkang cacahnipuncacah ganep enem (nenem/6enem) nglambangakenglambangaken rukun iman
 
== Arsitèktur ==
Masjid punika anggadhahi bangunan-bangunan indhuk lan serambi. Bangunan indhuk gadhah sekawan saka utami ingkang dipunsebat ''saka guru''. Saka punika cariosipun kadamel saking serpihan-serpihan kayu, saéngga dipunwastani 'saka tatal' Bangunan serambi minangka bangunan kabuka. Payonipun awangun limas ingkang dipuntopang déning dwolu saka ingkang dipunsebat ''Saka Majapait''.
Wonten ing salebeting lokasi komplèks Masjid Agung Demak, wonten sawetawis makam raja-raja [[Kasultanan Demak]] lan para abdi. Ugi wonten satunggiling museum, ingkang isi manéka kolèksi ingkang magepokan kaliyan riwayat madegipun Masjid Agung Demak.
 
Senaos sampun naté dipun rénovasi sawetawis nanging dipun percanten manawi sacara umum taksih wetah wujud aslinipun.<ref>{{Cite book
| last = Turner | first = Peter | title = Java | publisher = Lonely Planet | date = November 1995 | location = Melbourne | pages = 78–79 | isbn =0-86442-314-4 }}</ref> Masjid punika arupi tuladha klasik wangun masjid tradhisional Jawi. Bènten kaliyan masjid-masjid ingkang wonten ing [[Wétan Tengah]] masjid punika kadamel saking [[kayu|kajeng]]. Payonipun boten awujud kubah (ingkang dèrèng katingal ing masjid-masjid Indonésia ngantos abad kaping-19).<ref>{{Cite book
| last = Turner | first = Peter | title = Java | publisher = Lonely Planet | date = November 1995 | location = Melbourne | pages = 78–79 | isbn =0-86442-314-4 }}</ref>
 
==Rujukan==
{{reflist}}
 
{{Masjid ing Indonésia}}
78.625

besutan