Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[gambar:Ya qawiyyu.jpg|thumb|250px|Tradisi Ya Qawiyyu]]
'''Tradisi Ya Qawiyyu''' <ref name="kompas">[http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu]</ref> yaiku salah sawijining tradisi kang ana ing kutha [[Klaten]] <ref name="wikipedia">[http://id.wikipedia.org/wiki/Kabupaten_Klaten]</ref>. Tradisi kang ana ing kecamatan [[Jatinom]], [[Klaten]] iki biyen dikenalke dening tokoh islam kang aran [[Ki Ageng Gribig]] <ref name="wikipedia">[http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig]</ref>. Ki Ageng Gribig kuwi keturunan saka [[Raden Mas Guntur]] utawa [[Wasibagno]], keturunan saka [[Raja Brawijaya]]<ref name="wikipedia">[http://id.wikipedia.org/wiki/Brawijaya]</ref> saka [[Majapahit]]. Ki Ageng Gribig kang jeneng enome [[Syekh Wabisagno Timur]] meranto tekan [[Gunung Merapi]]. Wit Jati enom dipilih panggon donga terus tekan saiki dikenal dadi Jatinom.<ref name="kompas">[http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu]</ref>
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwe urip ana ing Jatinom lan nyebarke [[islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] <ref name="maps.google">[http://maps.google.co.id/maps?hl=id&q=mekah&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=Mekah+Arab+Saudi&gl=id&ei=QWqdTd-EKczirAeP2I2rBA&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1&ved=0CCAQ8gEwAA]</ref> [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi oleh-olehe saka Arab kanggo tangga-tanggane nanging jebule kurang. Sabanjure Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawe roti sing kaya roti gimbal. Roti iki awale dijenengi ''afwan'' sing tegese njaluk pangapura. Nanging jenenge wong jawa ngucapke afwan suwe-suwe dadi ''apem''. Pembagian apem kuwi suwe-suwe dadi pakulinan masyarakat [[Jatinom]]. Miturut catatan sejarah masyarakat [[Klaten]], [[Ya Qawiyyu]] wis kaleksanan awit taun 1589. Ana khasanah [[kebudayaan]] [[Jawa]], Ya Qawiyyu uga dikenal Ongkowiyu. Jeneng [[Ya Qawiyyu]] sejatine dijupuk saka dongalan ungkapan syukur saka [[Ki Ageng Gribig]] sakwise slamet tekan omah saka munggah kaji.<ref>Ruslani.2008.Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu.Sukoharjo:PT Hamudha Prima Media</ref>
 
[[gambar:Ya qawiyyu.jpg|thumb]]
 
[[Kategori:Sejarah]]
 
== Cathetan suku ==
 
== Pranala jaba ==
* {{id}} [http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu]
* {{en}} [http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig]
<ref>Ruslani.2008.Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu.Sukoharjo:PT Hamudha Prima Media</ref>
 
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
5.490

besutan