Srikandhi: Béda antara owahan

32 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Dèwi Srikandhi''' ([[basa Sangskreta|Sangskreta]] ''Śikhaṇḍī'') iku sawijining paraga ing wiracarita ''[[Mahabharata]]''. Srikandhi iku putriné [[Drupada|Prabu Drupada]] (jeneng enomé Sucitra), raja saka negara Cempalaraja.<ref name="buku1">{{id}} Hardjowirogo. 1982. Sejarah Wayang Purwa. Jakarta: Balai Pustaka (halaman 199-200)</ref>
==Laire Srikandhi==
Dewi Srikandhi iku dumadi saka geni kang dipuja dening [[Prabu Drupada]].<ref name="buku2"> Subardi. 2000. ''Mutyara Rinonce Budi pekerti ing Pewayangan''. Jakarta </ref> drupada tumindak mangkono kanggo golek cara males wirang karo [[Bambang Kumbayana]] (Pandita Durna). <ref name="buku2"/> Prabu Drupada tau diwirang - wirangake dening para muride Durna yaiku Kurawa.<ref name="buku2"/> Prabu Drupada dilarak – larak kaya wong sudra. <ref name="buku2"/> Durna tumindak mangkono kanggo males lara atine nalika dipulasara Gandamana (patihe Drupada) jalaran nalika semana Durna anggone matur marang prabu Drupada amung njangkar (ora basa). <ref name="buku2"/> Gandamana nesu lan Bambang Kumbayana sipala nganti rusak awake. <ref name="buku2"/> Amarga lara atine, Prabu Drupada muja geni. <ref name="buku2"/> Saka tengahe geni katon bayi loro, lanang lan wadon. <ref name="buku2"/> Banjur bayi mau pinaringan asma Srikandhi lan [[Arya Dresthajumena]].<ref name="buku2"/> Sakliyane iku Srikandhi uga duwe sedulur wadon asma [[Dewi Drupadi]], kang ora liya garwane Puntadewa. <ref name="buku2"/> Yen ing carita wayang, Srikandhi digambarke minangka prajurit wanita sing peng – pengan. <ref name="internet1"/> Nalika isih enom dheweke merguru manah marang Raden Arjuna.<ref name="buku1"/> Banjur dheweke dipek bojo dening Raden [[Arjuna]].<ref name="buku1"/>
 
Dewi Srikandhi tau dilamar dening [[Prabu Jungku Mardea]] saka negara [[Parangkubarja]].<ref name="internet1"/> [[Drupada|Prabu Drupada]], bapake Srikadhi seneng karo lamarane Jungku Mardea, nanging Srikandhi ora seneng. Banjur dheweke madul marang Arjuna.<ref name="internet1"/> Arjuna mbela Srikandhi, banjur Srikandhi dhaup karo Arjuna.<ref name="internet1"/>
 
==Patemon Klawan Arjuna==
Prabu Drupada nganakake sayembara kanggo ngrebutke Dewi Drupadi. <ref name="buku3"> [Kresna, Ardian.2011.Panah Srikandhi. Yogyakarta: DIVA Press] </ref> Sapa sira sing bisa nglawan [[Patih Gandamana]] bakal dadi bojone Dewi Drupadi. <ref name="buku3"/>Ing sawijining dina [[Werkudara]] maju tandhing klawan Patih Gandamala dikancani dening Arjuna.<ref name="buku3"/> Sanadyan Werkudara kang maju tandhing, ananging Dewi Drupadi mau digarwa dening [[Puntadewa]]. <ref name="buku3"/>
Katon semburat abang ning pipine Srikandhi nalika satriya gantheng saka [[Astinapura]] iku katon ngematke polah tingkahe Srikandhi sinambi mesem. <ref name="buku3"/>
Esuke Puntadewa karo adhi – adhine lan ibune, [[Dewi Kunthi]] mara maneh ning Negara [[Pancalaretna]] kanggo nglamar Dewi Drupadi. Nalika iku Dewi Srikandhi golek cara kanggo cedhak karo Arjuna.<ref name="buku3"/> Pungkasane Srikandhi meguru manah marang Arjuna. Malah sabanjure Srikandhi digarwa dening Raden Arjuna. Srikandhi Suwita ing Pandhawa. <ref name="buku2"/>
 
== Cathetan Suku ==
180

besutan