Srikandhi: Béda antara owahan

96 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
typo
c (kata pembuka = judul)
(typo)
{{TMH Infobox|
| Image = Srikandi-kl.jpg
| Caption = Srikandi dalamjroning pewayangan Jawa
| Nama = Srikandhi
| Devanagari = शिकण्ढी
}}
 
'''Srikandhi''' utawiutawa Dèwi Srikandhi, utawa Wara Srikandhi ([[basa Sangskreta|Sangskreta]] ''Śikhaṇḍī'') iku sawijining paraga ing wiracarita ''[[Mahabharata]]''. Srikandhi iku putriné [[Drupada|Prabu Drupada]] (jeneng enomé Sucitra), raja saka negara Cempalaraja.<ref name="buku1">{{id}} Hardjowirogo. 1982. Sejarah Wayang Purwa. Jakarta: Balai Pustaka (halaman 199-200)</ref>
==LaireLairé Srikandhi==
Dewi Srikandhi iku dumadi saka geni kang dipuja dening [[Prabu Drupada]].<ref name="buku2"> Subardi. 2000. ''Mutyara Rinonce Budi pekerti ing Pewayangan''. Jakarta </ref> drupada tumindak mangkono kanggo golekgolèk cara males wirang karomarang [[Bambang Kumbayana]] (Pandita Durna). <ref name="buku2"/> Prabu Drupada tau diwirang - wirangakewirangaké deningdéning para muride Durna yaiku Kurawa.<ref name="buku2"/> Prabu Drupada dilarak – larak kaya wong sudra. <ref name="buku2"/> Durna tumindak mangkono kanggo males lara atineatiné nalika dipulasara Gandamana (patihe Drupada) jalaran nalika semana Durna anggone matur marang prabu Drupada amung njangkar (ora basa). <ref name="buku2"/> Gandamana nesu lan Bambang Kumbayana sipaladipala nganti rusak awakeawaké. <ref name="buku2"/> Amarga lara atine, Prabu Drupada muja geni. <ref name="buku2"/> Saka tengahetengahé geni katon bayi loro, lanang lan wadon. <ref name="buku2"/> Banjur bayi mau pinaringan asma Srikandhi lan [[Arya Dresthajumena]].<ref name="buku2"/> Sakliyane iku Srikandhi uga duwe sedulur wadon asma [[Dewi Drupadi]], kang ora liya garwane Puntadewa. <ref name="buku2"/> Yen ing carita wayang, Srikandhi digambarkedigambaraké minangka prajurit wanita sing peng – pengan. <ref name="internet1"/> Nalika isih enom dheweke merguru manah marang Raden Arjuna.<ref name="buku1"/> Banjur dheweke dipek bojo dening Raden [[Arjuna]].<ref name="buku1"/>
 
DewiDèwi Srikandhi tau dilamar dening [[Prabu Jungku Mardea]] saka negara [[Parangkubarja]].<ref name="internet1"/> [[Drupada|Prabu Drupada]], bapake Srikadhi seneng karo lamarane Jungku Mardea, nanging Srikandhi ora seneng. Banjur dhewekedhèwèké madul marang Arjuna.<ref name="internet1"/> Arjuna mbela Srikandhi, banjur Srikandhi dhaup karo Arjuna.<ref name="internet1"/>
 
== Paraga ==
Dewi Srikandhi mripatemripaté jahitan, irunge mancungmbangir, rainerainé rada ndangakndhangak, nuduhakenuduhaké dhewekedhèwèkée putri kang nduweninduwèni suaraswara ''dencing''.<ref name="buku1"/> Dewi Srikandhi nganggo sanggul, aranearané ''Sanggul GedheGedhé''.<ref name="buku1"/> NduweniNduwèni ''jamang'' kanthi garudanegarudané mengguri.<ref name="buku1"/> Sebagian rambuterambuté diumbarakediumbaraké polos.<ref name="buku1"/> Kalunge awujud bulan sabit.<ref name="buku1"/> Anggone kain dodot putrenputrèn.<ref name="buku1"/>
 
==Patemon Klawan Arjuna==
Prabu Drupada nganakakenganakaké sayembara kanggo ngrebutkengrebutaké Dewi[[Drupadi|Dèwi Drupadi]]. <ref name="buku3"> [Kresna, Ardian.2011.Panah Srikandhi. Yogyakarta: DIVA Press] </ref> Sapa sira sing bisa nglawan [[Patih Gandamana]] bakal dadi bojonebojoné DewiDèwi Drupadi. <ref name="buku3"/>Ing sawijining dina [[Werkudara]] maju tandhing klawan Patih Gandamala dikancani dening Arjuna.<ref name="buku3"/> Sanadyan Werkudara kang maju tandhing, ananging DewiDèwi Drupadi mau digarwa dening [[Puntadewa]]. <ref name="buku3"/>
Katon semburat abang ning pipinepipiné Srikandhi nalika satriya gantheng saka [[Astinapura]] iku katon ngematke polah tingkahetingkahé Srikandhi sinambi mesemmèsem. <ref name="buku3"/>
EsukeÉsuké Puntadewa karo adhi – adhineadhiné lan ibuneibuné, [[DewiKunthi|Dèwi Kunthi]] mara manehmanèh ninging Negara [[Pancalaretna]] kanggo nglamar DewiDèwi Drupadi. Nalika iku DewiDèwi Srikandhi golekgolèk cara kanggo cedhak karo Arjuna.<ref name="buku3"/> PungkasanePungkasané Srikandhi meguru manah marang Arjuna. Malah sabanjuresabanjuré Srikandhi digarwa deningdéning RadenRadèn Arjuna. Srikandhi Suwita ing Pandhawa. <ref name="buku2"/>
 
==Senopati Perang Wanita==
78.624

besutan