Ukara: Béda antara owahan

28 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
c
bot Mengubah: cv:Сĕнӳ (лингвистика); kosmetik perubahan
c (bot Mengubah: cv:Сĕнӳ (лингвистика); kosmetik perubahan)
'''Ukara''' iku sawijining konsèp linguistik lan biasané diartèkaké minangka sawijining èksprèsi alami basa: yaiku sawijining unit tatabasa lan lèksikal sing kasusun saka tembung sing cacahé siji utawa luwih saka siji kang mawa teges.
 
== Péranganing ukara ==
Péranganing ukara kang baku, yaiku:
* Jejer yaiku: samubarang kang dianggep duwe adeg dhewe sarta dadi bakuning gunem utawa carita. Lumrahe awujud tembung aran, sarta dadi wangsulane pitakon:
# Apa sing ...?
# Sapa sing...?
* Wasésa yaiku: samubarang kang dadi caritane jejer. Lumrahe awujud tembung kriya. Ananging ana uga kang awujud tembung: aran, kaanan, sesulih, wilangan, lan sapanunggalané. Sarta dadi wangsulan saka pitakon:
# kepriyé...?
# ngapa...?
* Lésan yaiku: samubarang kang dadi watesaning wasesa, utawa kang nerangake wasesa. Lesan, kapilah dadi papat, yaiku:
# lesan panindak
# lesan panandang
# lesan panyabab
# lesan panampa
* Katrangan yaiku: yaiku kang dadi andharaning wasesa.
 
== Jenising Ukara ==
* [[Ukara Tanggap]]
* [[Ukara Tanduk]]
 
== Delengen Uga ==
* [[Paramasastra Gagrag Anyar]]
* [[Pathining Basa]]
* [[aksara]]
* [[wanda]]
* [[tembung]]
* [[pratandha]]
 
 
 
 
[[Kategori:Linguistik]]
[[ckb:ڕستە]]
[[cs:Věta (lingvistika)]]
[[cv:Сĕнӳ (лингвистика)]]
[[cv:Предложени]]
[[cy:Brawddeg]]
[[da:Sætning (grammatik)]]
40.538

besutan