Rambutan: Béda antara owahan

192 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
Ing [[Indonésia]], rambutan sing misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], utamané saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan nduweni jeneng liya ing Bahasa [[Inggris]] yaiku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonesia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar dhaerah kang iklime [[tropis]], kayata [[Filipina]] lan negara-negara ing [[Amerika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan ditemokake uga ing dhaerah kang nduweni [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwure bisa nganti 20 [[meter]] lan nduweni kenopi kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan batangkalebu utamane[[wit]] kang gedhe lan cendhek .<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pange wernane coklat[[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambune rada [[wangi]], godhonge rada lunyu lan nduweni wulu sithik.<ref name="internet2"/>Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wedhokwedok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokake [[kewan]] kaya srangga kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
[[Woh]] rambutan bentuke ''bujur'' utawa ''lonjong'' meh [[bunder]] lan ukurane kurang luwih 5 [[cm]].<ref name="internet2"/> Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti [[130]] dina sawise ngembang.<ref name="internet2"/>
==Nandur==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan yaiku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburake [[lemah]] bisa dilaksanakake ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa yaiku 3-4 minggu sawise ngembang. <ref name="internet2"/>Ing sekelilingesekupenge [[wit]] rambutan bisa ddigemburake lemahe tujuwane kanggo nyuburake lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu. <ref name="internet2"/>Pengapuran bisa dilaksenakake yen [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwenehi pupuk supaya subur. Saliyane [[pupuk]] kandang[[kandhang]], pupuk gawean kang bisa dianggo yaiku campuran [[Urea]], [[TSP]] atauutawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaket 50-250 gram/tanduran.<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping telu saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sepisan.<ref name="internet4"/> Yen tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk NPK kang cacahe [[500]] - [[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
SAliyaneSaliyane nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkarake nganggo wijine, ananging wohe luwih suwe tinimbang yen ditengkarake nganggo cara okulasi.<ref name="internet3"/>
 
==Jinis==
Saka panaliten lan ''survey'' ditemokake ana 22 jinis rambutan. <ref name="internet1"/>Asale ana sing saka galur murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungake saka rong jenis galur kang beda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakake saben jinis rambutan bisa didelok saka sifate woh rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka daging woh rambutan, akeh sithike banyu ing woh rambutan, bentuk, werna kulit, lan dawane rambut rambutan.<ref name="internet1"/> Ana varietas rambutan kang paling disenengi amarga rasane kang enak lan nilai ekonomis kang relatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Rapiah==
Rambutan rapiah wohe ora patia akeh nanging buah iki mutune apik, kulit wohe rupane ijo-kuning-abang ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambute arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasane legi, kenyal, lan ngelotok.<ref name="internet1"/> Daging wohe uga kandel lan bisa tahan nganti 6 dina sawise dipetik.<ref name="internet1"/>
Naraguna anonim