Rambutan: Béda antara owahan

322 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan nduweni jeneng liya ing Bahasa [[Inggris]] yaiku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonesia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar dhaerah kang iklime [[tropis]], kayata [[Filipina]] lan negara-negara ing [[Amerika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan ditemokake uga ing dhaerah kang nduweni [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwure bisa nganti 20 [[meter]] lan nduweni kenopi kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan kalebu [[wit]] kang gedhe lan cendhek .<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pange wernane [[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambune rada [[wangi]], godhonge rada lunyu lan nduweni [[wulu]] sithik.<ref name="internet2"/>Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wedok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokake [[kewan]] kaya [[srangga]] kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
[[Woh]] rambutan bentuke ''bujur'' utawa ''lonjong'' meh [[bunder]] lan ukurane kurang luwih 5 [[cm]].<ref name="internet2"/> Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti [[130]] dina sawise ngembang.<ref name="internet2"/>
==Nandur==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan yaiku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburake [[lemah]] bisa dilaksanakake ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa yaiku 3-4 minggu sawise ngembang. <ref name="internet2"/>Ing sekupenge [[wit]] rambutan bisa ddigemburake lemahe tujuwane kanggo nyuburake lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu. <ref name="internet2"/>Pengapuran bisa dilaksenakake yen [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwenehi pupuk supaya subur. Saliyane [[pupuk]] [[kandhang]], pupuk gawean kang bisa dianggo yaiku campuran [[Urea]], [[TSP]] utawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaket [[50]]-[[250]] [[gram]]/[[tanduran]].<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping [[telu]] saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sepisan.<ref name="internet4"/> Yen tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk [[NPK]] kang cacahe [[500]] - [[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
Saliyane nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkarake nganggo wijine[[wiji]]ne, ananging wohe luwih suwe tinimbang yen ditengkarake nganggo cara [[okulasi]].<ref name="internet3"/>
 
==Jinis==
Saka panaliten lan ''survey'' ditemokake ana [[22]] jinis rambutan. <ref name="internet1"/>Asale ana sing saka ''galur'' murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungake saka rong jenis galur kang beda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakake saben jinis rambutan bisa didelok saka sifate [[woh]] rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka [[daging]] woh rambutan, akeh sithike [[banyu]] ing woh rambutan, bentuk, werna [[kulit]], lan dawane [[rambut]] rambutan.<ref name="internet1"/> Ana [[''varietas'']] rambutan kang paling disenengi amarga rasane kang enak lan nilai [[''ekonomis'']] kang relatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Rapiah==
[[Rambutan]] [[rapiah]] wohe ora patia akeh nanging buah iki mutune apik, kulit wohe rupane [[ijo]]-[[kuning]]-[[abang]] ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambute arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasane [[legi]], [[kenyal]], lan [[ngelotok]].<ref name="internet1"/> Daging wohe uga kandel lan bisa tahan nganti [[6]] [[dina]] sawise dipetik.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Aceh Lebak bulus==
Rambutan iki wite dhuwur lan wohe akeh. Asile kurang luwih [[160]]-[[170]] gendhel saben [[wit]]. <ref name="internet1"/>[[Kulit]] wohe wernane [[abang]], [[kuning]] lan alus. Rambutan iki rasane seger legi lan kecut.<ref name="internet1"/> Rambutan [[aceh]] lebak bulus ngandhut akeh [[banyu]] lan ngelotok. <ref name="internet1"/>Wohe bisa awet nganti 4 dina sawise kapethik, saliyane iku woh rambutan iki uga tahan ing pengangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Cimacan==
Rambutan iki wohe akeh. <ref name="internet1"/>Saben wit kurang luwih [[90]] nganti [[170]] iket.<ref name="internet1"/> Kulite wrnane abang rada [[kuning]], ana uga kang [[abang]] [[tuwa]]. <ref name="internet1"/>Rambute kasar lan rada jarang, rasane legi lan banyune sithik. <ref name="internet1"/>rambutan [[Cimacan]] kurang tahan ing pangangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Binjai==
Rambutan jinis iki kalebu rambutan kang paling apik ing [[Indonesia]]. <ref name="internet1"/>Wohe gedhe lan kulite wrnane abang tuwa.<ref name="internet1"/> Rambutan iki rambute rada kasar lan arang, rasane legi lan rada [[kecut]]. <ref name="internet1"/>Asil wohe ora saakeh woh ace lebak bulus ananging daginge nglothok.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Sinyonya==
Jinis rambutan iki nduweni [[woh]] kang akeh lan disenengi utamane wong [[Tionghoa]].<ref name="internet1"/> Wit lan pang-pange kang kuwat pas yen diokulasi. <ref name="internet1"/>Rambutan iki werna kulite abang tuwa nganti abang anggur lan nduweni [[rambut]] alus lan kerep utawa rapet. <ref name="internet1"/>Wohe rasane legi rada kecut, akeh banyune lan [[''empuk'']].<ref name="internet1"/> Rambutan sinyonya kalebu rambutan kang ora nglothok.<ref name="internet1"/>
 
==Kebak Ing Guna==
RAmbutanRambutan dibudidayajajedibudidayakake lan dimanfaatke wohe.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[enzim]]-enzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyehatake.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadekake [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tanduran hias.<ref name="internet3">{{id}}[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saengga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
==Sentra Tanduran==
Ing [[Indonesia]] kang dadi ''sentra'' [[tanduran]] [[rambutan]] yaiku ing Pulo [[Jawa]] khususe ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Probolinggo]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
==Chatetan suku==
{{reflist}}
5.483

besutan