Rambutan: Béda antara owahan

100 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Woh]] rambutan bentuké ''bujur'' utawa ''lonjong'' meh [[bunder]] lan ukurané kurang luwih 5 [[cm]].<ref name="internet2"/> Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti [[130]] dina sawisé ngembang.<ref name="internet2"/>
==Nandur==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan yaiku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburakenggemburaké [[lemah]] bisa dilaksanakakedilaksanakaké ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa yaiku 3-4 minggu sawisesawisé ngembang. <ref name="internet2"/>Ing sekupengesakupéngé [[wit]] rambutan bisa ddigemburakedigemburaké lemahelemahé tujuwanetujuwané kanggo nyuburakenyuburaké lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu. <ref name="internet2"/>Pengapuran bisa dilaksenakakedilaksenakaké yenyèn [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwenehidiwénéhi pupuk supaya subur. SaliyaneSaliyané [[pupuk]] [[kandhang]], pupuk gaweangawéan kang bisa dianggo yaiku campuran [[UreaUréa]], [[TSP]] utawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaketditaker [[50]]-[[250]] [[gram]]/[[tanduran]].<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping [[telu]] saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sepisan.<ref name="internet4"/> YenYèn tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk [[NPK]] kang cacahecacahé [[500]] - [[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
SaliyaneSaliyané nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkarakeditengkaraké nganggo [[wiji]]ne, ananging wohewohé luwih suwesuwé tinimbang yenyèn ditengkarakeditengkaraké nganggo cara [[okulasi]].<ref name="internet3"/>
 
==Jinis==
Saka panalitenpanalitén lan ''survey'' ditemokakeditemokaké ana [[22]] jinis rambutan. <ref name="internet1"/>AsaleAsalé ana sing saka ''galur'' murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungakenggabungaké saka rong jenis galur kang bedabéda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakakembedakaké saben jinis rambutan bisa didelok saka sifatesifaté [[woh]] rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka [[daging]] woh rambutan, akehakéh sithikesithiké [[banyu]] ing woh rambutan, bentuk, werna [[kulit]], lan dawanedawané [[rambut]] rambutan.<ref name="internet1"/> Ana [[''varietas'']] rambutan kang paling disenengidisénéngi lan nilai [[''ekonomis'']] kang relatifrélatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Rapiah==
[[Rambutan]] [[rapiah]] wohewohé ora patia akehakéh nanging buah iki mutunemutuné apik, kulit wohewohé rupanerupané [[ijo]]-[[kuning]]-[[abang]] ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambuterambuté arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasanerasané [[legi]], [[kenyal]], lan [[ngelotok]].<ref name="internet1"/> Daging wohewohé uga kandel lan bisa tahan nganti [[6]] [[dina]] sawisesawisé dipetik.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Aceh Lebak bulus==
Rambutan iki witewité dhuwur lan wohewohé akeh. AsileAsilé kurang luwih [[160]]-[[170]] gendhel saben [[wit]]. <ref name="internet1"/>[[Kulit]] wohewohé wernanewernané [[abang]], [[kuning]] lan alus. Rambutan iki rasanerasané segerséger legi lan kecutkécut.<ref name="internet1"/> Rambutan [[acehacéh]] lebak bulus ngandhut akehakéh [[banyu]] lan ngelotok. <ref name="internet1"/>WoheWohé bisa awet nganti 4 dina sawisesawisé kapethik, saliyanesaliyané iku woh rambutan iki uga tahan ing pengangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Cimacan==
Rambutan iki wohewohé akehakéh. <ref name="internet1"/>Saben wit kurang luwih [[90]] nganti [[170]] iket.<ref name="internet1"/> KuliteKulité wrnanewernané abang rada [[kuning]], ana uga kang [[abang]] [[tuwa]]. <ref name="internet1"/>RambuteRambuté kasar lan rada jarang, rasanerasané legi lan banyunebanyuné sithik. <ref name="internet1"/>rambutan [[Cimacan]] kurang tahan ing pangangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Binjai==
Rambutan jinis iki kalebu rambutan kang paling apik ing [[IndonesiaIndonésia]]. <ref name="internet1"/>WoheWohé gedhegédhé lan kulitekulité wrnanewernané abang tuwa.<ref name="internet1"/> Rambutan iki rambuterambuté rada kasar lan arang, rasanerasané legi lan rada [[kecut]]. <ref name="internet1"/>Asil wohewohé ora saakehsakakéh woh aceacé lebak bulus ananging dagingedagingé nglothok.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Sinyonya==
Jinis rambutan iki nduweninduwéni [[woh]] kang akehakéh lan disenengi utamaneutamané wong [[Tionghoa]].<ref name="internet1"/> Wit lan pang-pangepangé kang kuwat pas yenyèn diokulasi. <ref name="internet1"/>Rambutan iki werna kulitekulité abang tuwa nganti abang anggur lan nduweninduwéni [[rambut]] alus lan kerep utawa rapet. <ref name="internet1"/>Wohe rasanerasané legi rada kecut, akehakéh banyunebanyuné lan [[''empuk'']].<ref name="internet1"/> Rambutan sinyonya kalebu rambutan kang ora nglothok.<ref name="internet1"/>
 
==Kebak Ing Guna==
Rambutan dibudidayakakedibudidayakaké lan dimanfaatkedimanfaatké wohewohé.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[enziménzim]]-enziménzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyehatakenyèhataké.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadekake [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tanduran hias.<ref name="internet3">{{id}}[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saengga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
==Sentra Tanduran==
Ing [[IndonesiaIndonésia]] kang dadi ''sentra'' [[tanduran]] [[rambutan]] yaiku ing Pulo [[Jawa]] khususekhususé ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Probolinggo]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
==Chatetan suku==
{{reflist}}
5.483

besutan