Bakso: Béda antara owahan

160 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
==Sajarah==
Bakso iku asalé saka basa [[China]] kang kasusun saka rong tembung, yaiku ''bak'' lan ''so''.<ref name="internet1"> </ref>
Bak tegesé daging [[babi]], déné so tegesé [[mi]] lan [[sop]].<ref name="internet1"> </ref>
Ing [[Indonesia]] dhéwé daging babi diganti nganggo daging [[sapi]], nanging tetep diarani ''bak''.<ref name="internet1"> </ref>
Crita ngenani bakso ana wiwit [[abad 17]], nalika pungkasané [[Dinasti Ming]].<ref name="internet2">{{id}}[http://jurnalartikel.com/sejarah-bakso.html Sejarah Bakso] (dipunundhuh 13 Maret 2011) </ref>
Ing sawijining desa ing [[Fuzhou]] ana priya jenengé [[Meng Bo]] kang banget ngabekti mring ibuné.<ref name="internet2"> </ref> Nalika ibuné tuwa, dhéwéké nggawé daging giling kang digodhog kanggo ibuné amarga ibuné seneng dhahar [[daging]].<ref name="internet2"> </ref> Bakso iki rasané jebul enak lan tangga teparoné padha ngerti banjur njaluk tulung supaya diajari nggawé.<ref name="internet2"> </ref> Wiwit saka kuwi bakso kawentar tekan ngendi-endi.<ref name="internet2"> </ref>.
 
==Jinis==
Bakso umume digawe saka daging lan uga ana kang diisi daging kang wis dialusake. <ref name="internet3"/>Ananging saliyane iku ana uga bakso kang diisi [[lombok]] [[rawit]]. <ref name="internet3"/> Bakso iki diarani bakso mercon. <ref name="internet3"/> Diarani [[bakso mercon]] amarga rasane kang pedes amarga lombok rawit. <ref name="internet3"/> Ana uga bakso coklat, yaiku bakso kang diisi coklat. <ref name="internet3"/>Saliyane iku ana uga [[bakso buah]], bakso buah yaiku bakso kang diisi buah, kayata [[nanas]], [[stroberi]], [[tomat]]. <ref name="internet3"/>Keju uga bisa dadi isi bakso, biyasane diarani bakso keju. <ref name="internet3"/>
Supaya rasane bisa nyampur,buah kang wis dikethok kothak cilik-cilik bisa disisipke ing bakso kang setengah mateng. <ref name="internet3"/>Bakso banjur digodhog maneh nganti mateng.<ref name="internet3">{{id}}[http://berita.liputan6.com/daerah/201001/260180/Bakso.Rasa.Buah.ala.Yogyakarta http://berita.liputan6.com/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref>
 
==Bentuk==
*[[Bakso bunder]]<ref name="internet1"/>
*[[Bakso kotak]]<ref name="internet1"/>
Bakso kotak yaiku bakso kang bentuke kotak utawa ''persegi empat''.<ref name="internet4"/> Bakso kotak bahane kaya bakso bunder biyasa, ananging bentuke digawe kotak.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.republika.co.id/berita/gaya-hidup/kuliner/11/01/16/158870-bakso-kotak-terinspirasi-program-komputer http://www.republika.co.id/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref>
Bakso kothak idene entuk saka program komputer kang diarani [[Auto-Cad]].<ref name="internet4"/> Yen bakso bunder digawe bunder-bunder nganggo tangan, bakso [[coklat]] dibentuk nganggo cithakan dhewe.<ref name="internet4"/> Bakso kothak nduweni ukuran kurang luwih 5x2x2[[5]]x[[2]]x[[2]] [[cm]].<ref name="internet4"/>
*Bakso gepeng<ref name="internet1"/>
 
===Bakso ing negara-negara liya===
Bakso utawa dikenal nganggo jeneng ''meatball'' nduwé jeneng lan cara anggoné nyuguhake kang séjé ing saben-saben nagara.<ref name="internet1"> </ref>
#[[Indonesia]]. Bakso padatan disuguhaké ing wadhah mangkok kaya sup, nganggo mi, tahu, endhog, 'siomay'.<ref name="internet1"> </ref>
#Ing [[Afganistan]], bakso dianggo minangka panganan tradhisional karo sop gawéyan omah.<ref name="internet1"> </ref>
#[[Albania]]. Bakso iku digoreng (Qofte të fërguara).<ref name="internet1"> </ref>
#[[Belgia]]. Bakso diarani ballekes utawa bouletten ing [[Flanders]] lan [[Brussels]], lan ''boulettes'' utawa ''boulets'' ing ''Wallonia''.<ref name="internet1"> </ref> Padatan disuguhaké karo [[saos]] [[tomat]] utawa saos [[sambel]], lan [[kentang]] [[goreng]], [[krokèt]] kentang (kentang croquettes) utawa kentang kukus (steamed potatoes).
#[[Portugal]] lan [[Brazil]]. Bakso diarani ''almôndegas'' lan padatan digoreng lan disuguhake bebarengan karo [[spaghetti]].<ref name="internet1"> </ref>
# [[China]]. Bakso kang paling kerep digawé iku saka daging babi lan padatan digodhog (kadhang ditambahi kecap).<ref name="internet1"> </ref>
 
==Bahan nggawé bakso==
Bakso bisa digawé saka bahan-bahan kayata daging sapi, [[iwak]] (iwak kang dagingé putih kayata [[tengiri]], [[kakap]], [[kerapu]], [[tuna]], utawa [[iwak gabus]]), [[urang]], unus (cumi-cumi), lan iwak pitik.<ref name="internet5"> {{id}}[http://bos.fkip.uns.ac.id/pub/ono/pendidikan/materi-kejuruan/pertanian/teknologi-hasil-pertanian-dan-perikanan/pengolahan_bakso_ikan.pdf http://bos.fkip.uns.ac.id/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref>
Jenenge bakso biyasane padha kaya daging kang dadi bahane.<ref name="internet5"/> Umpamane bakso kang digawe saka iwak, diarani bakso iwak, bakso kang digawe saka sapi diarani bakso sapi, bakso kang diiseni buah, diarani bakso buah, lan liya-liyane.<ref name="internet5"/>
 
==Kasehatan==
Yen nggawe bakso ana uga kang dicampur karo [[boraks]] utawa [[bleng]]. <ref name="internet6"/>Gunane kanggo nggawe bakso luwih kenyal kaya daging lan luwih awet.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.suaramerdeka.com/harian/0709/03/ragam05.htm Boraks Ada dalam Makanan Kita, Suara Merdeka http://www.suaramerdeka.com/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref> Iki ndadekake bakso tau dianggep panganan kang kurang aman karo [[BPOM]].<ref name="internet6"/> BPOM ngelingake yen ngonsumsi jajanan kang ngandhut boraks kang akeh nganti [[5]] nganti [[10]] [[taun]] bisa ningkatake resiko [[penyakit]] [[kanker hati]] ''hati''.<ref name="internet7">{{id}}[cite web|url=http://www.suaramerdeka.com/English/index.php?page=infodtl&InfoID=8&dtl=1|title=Watch Out For The Food We Consume|last=Staff writer|year=2006|publisher=Directorate of Consumer Protection, Jakarta, Indonesia|accessdate=2009-02-10 http://www.suaramerdeka.com/](dipunundhuh tanggal 9 Mei)</ref> Mulane bakso kang didol ing pasar tradisional lan pasar swalayan diwajibke bebas boraks.<ref name="internet7"/>
 
== Galeri ==
Gambar:Mi Bakso Bali.jpg|mi bakso bali
Gambar:Bakso served with mie.jpg|bakso mi
Gambar:Bakso urat asli solo.jpg|bakso urat asli [[Solo]]
Gambar:Bakso ikan in soup.JPG|bakso ikan
Gambar:Bakso in bowl on blue table.jpg|mie ayam bakso
Gambar:Baso Malang Karapitan.JPG|bakso [[malang]] karapitan
 
</gallery>
5.483

besutan